Primjenu Zakona o regionalnom razvoju na ratom stradalim područjima analizirala je osječko-baranjska Zajednica povratnika na sjednici održanoj u lovačkom domu u Jagodnjaku. Kako je istaknuo Branko Pek, predsjednik osječko-baranjskih “povratnika”, tom su se problematikom bavili cijelu proteklu godinu na različite načine i različitim metodama.

– Resornog ministra Branka Grčića upozorili smo na svu pogubnost donošenja Zakona o regionalnom razvoju. U prvi mah nam se, zbog ukidanja brdsko-planinskih područja, pridružio i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina i izgledalo je da će Vlada odustati od toga zakona. No krajem prošle godine on je pušten u saborsku proceduru, a u prosincu su ga saborski zastupnici izglasali. Nije pomogla činjenica što su brojni zastupnici s ratom stradalih područja te što su im tamošnji ljudi dali mandat da zastupaju njihove interese, a ne stranačke. Na taj su način iznevjerili birače i materijalno ih oštetili – istaknuo je Pek.

O kakvoj je šteti riječ, obrazložili su Zoran Kontak, načelnik Općine Popovac, i Anđelko Balaban, načelnik Općine Jagodnjak.

– Zakon o regionalnom razvoju definira potpore kroz nominaciju i realizaciju pojedinih projekata, ali je predviđeno samo nekoliko milijuna kuna, tako da bi sav taj novac mogla povući samo Općina Popovac na temelju već sada pripremljenih projekata. Međutim, ni te potpore nije tako lako realizirati, jer nedostaju provedbeni propisi koji trebaju pratiti doneseni Zakon pa se ni do danas ne zna kako će ta pomoć izgledati – rekao je Kontak. Podsjetio je da su građani s područja posebne državne skrbi izgubili i pravo na povrat poreza, a u poreznim su karticama skupine zamijenjene prema famoznom indexu razvijenosti donesenom još 2009. godine, premda se u međuvremenu stanje prema pet zakonskih kriterija znatno pogoršalo, jer je došlo do erozije ukupnog gospodarstva, gubitka radnih mjesta, odlaska mladih iz tih područja i slično.

– Prosjeci plaća na ovim su područjima izuzetno mali, a svrstavanje u P II područja znači mnogo manju financijsku potporu jedinicama lokalne samouprave i mnogo manji povrat poreza građanima koji će iznositi samo 1/6 ranijeg iznosa povrata poreza – podvukao je Kontak, dodavši kako takva zakonska rješenja ne razlikuju ratom stradala područja od onih gdje nije bilo rata.

– Znam da će općina dobiti pomoć, ali ne zna se kada i koliko, tako da ta sredstva nisu stavljena u proračun – rekao je pak Balaban, čija je općina jedina u Baranji ostala u P I području, naglasivši kako im je želja da se ova područja učine atraktivnim za ulaganja. No, dodao je, dugogodišnjom maćehinskom politikom naši su krajevi zapostavljeni i osiromašeni, proizvodnja je skupa pa smo zato preplavljeni raznim uvoznim proizvodima, čime naši građani direktno podupiru proizvođače drugih država. I on se slaže kako je indeksacija zastarjela.

Stoga ZPH zahtijeva od Vlade RH da se čitav sustav vrati na staro te da jedinicama lokalne samouprave financijska i svaka druga potpora bude još veća. Zatražit će i prijam kod predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarević. I. Getto

Website Apps