POMRČINA SUNCA

20. ožujka 2015.

Ovog petka (20. ožujka) u jutarnjim satima mnogi od nas baviti će se uobičajenim poslovima (ili dokolicom) a nerijetki će uz prve jutarnje kave u mislima i djelima već dobrano zabrazditi u vikend raspoloženje. No stvari na nebu neće biti nimalo uobičajene. Svjedočiti ćemo rijetkom nebeskom događanju – pomrčini Sunca koja će se iz naših krajeva vidjeti kao djelomična.

Početak, kod nas vidljivog, tijeka pomrčine nastupa u 09:29, maksimum pomrčine biti će u 10:38, a kraj u 11:49. U tijeku maksimuma pomrčine Mjesečev disk prekriti će 59% Sunčeva diska. Do pomrčine Sunca dolazi kada se Mjesec nađe u poziciji da se nalazi direktno između Zemlje i Sunca.
Početak pomrčine najprije će vidjeti stanovnici zapadnih dijelova Afrike. Ubrzo zatim pomrčina će se vidjeti iz cijele Europe, sredozemlja, bliskog istoka a zatim i iz većeg dijela Euroazije (Rusije). Ova je pomrčina u astronomiji klasificirana kao potpuna pomrčina Sunca, no taj prizor biti će vidljiv samo sa veoma uskog pojasa u sjevernom dijelu Atlantika, a zatim brzo prolazi između Islanda i Engleske da bi potom linija totaliteta „skrenula“ prema sjeveru i Ruskim Farskim otocima te naposljetku prema Sjevernom polu.

UPOZORENJE:
Gledanje pomrčine Sunca golim okom a još gore dalekozorom ili teleskopom bez adekvatnog filtra prouzročiti će sigurno, trajno i nepopravljivo oštećenje oka, uključujući i sljepilo!
Za opažanje pomrčine Sunca morate koristiti specijalne astronomske filtre. Alternativa tome je korištenje zaštitnih maski za zavarivanje kroz koje smijete povremeno i na kraće vrijeme uperiti pogled prema Suncu i vidjeti Sunčev srp. Nekada se pomrčina Sunca znala (na trenutak) pogledati i kroz začađen komad stakla, pri čemu se jako pazilo da je cijela površina stakla ravnomjerno i jako začađena, no to činite na vlastitu odgovornost. Na taj način svjetlost Sunca neće vam smetati niti ćete biti zabljesnuti Sunčevim zrakama svjetla, no UVA i UVB zrake nesmetano pronalaze put do vaše rožnice!
Zanimljiv efekt pomračenog Sunca biti će moguće vidjeti i na tlu, krošnje i listovi stabala projicirati će skoro nestvarnu sliku mnoštva Sunčevih srpova. Taj efekt možete napraviti i sami ukoliko na listu papira izbušite mnoštvo rupica. Kada Sunčeva svjetlost prođe kroz njih na tlu ćete vidjeti sićušne Sunčeve srpove!

Marino Tumpić

Grad Početak Maksimum Kraj % pomrčine
Zagreb 09:33 10:42 11:53 58%
Rijeka 09:30 10:39 11:51 59%
Osijek 09:37 10:45 11:56 54.5%
Split 09:31 10:39 11:50 53%
Website Apps