Za razliku od prošle godine, kada je Vlada RH odlučila da javne radove s 50-postotim iznosom financiraju jedinice lokalne samouprave, osim u slučaju zapošljavanja Roma i osoba s invaliditetom, ove je godine situacija nešto drugačija, što je naišlo na odobravanje čelnih ljudi baranjskih općina i grada Belog Manastira, kao i potencijalnih sudionika javnih radova. Naime, neke od mjera (uz mjeru “Romi za Rome”), odnosno kategorija sudionika javnih radova, država će ponovno financirati u punom iznosu, tako da budžeti jedinica lokalne samopurave neće biti dodatno smanjivani.

Podsjetimo, prošle godine većina baranjskih općina, premda su potrebe bile utvrđene, odustala je od javnih radova zbog jednostavnog razloga – nedostatka novca. Takvim modelom sufinanciranja, primjerice, proračun jedinog baranjskog grada bio bi tanji za najmanje 35.000 kuna mjesečno, dakle 400-tinjak tisuća kuna na godišnjoj razini. Slična je računica bila i u baranjskim općinama pa su u javnim radovima uglavnom sudjelovali samo Romi, za koje je država, posredovanjem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), plaćala puni iznos.

– Ove su godine mnogo veće mogućnosti za zapošljavanje u javnim radovima, što je dobro za jedinice lokalne samouprave – poručuju iz HZZ-a, napominjući kako postoji 14 vrsta javnih radova (mjera) pod raznim uvjetima pa općine i gradovi mogu birati koji su im najprihvatljiviji. Dakako da su siromašne baranjske općine birale one u kojima država sudjeluje sa 100-postotnim iznosom.

------2 color slbar5

Tako je, primjerice, Općina Kneževi Vinogradi raspisala natječaj za javne radove u okviru mjere “Radom za zajednicu i sebe”, koje financira država, odnosi se na osobe koje se teže mogu zaposliti, a relativno dugo su na birou.

– Nakon što su nam prezentirane sve mjere, odlučili smo se za dvije najprihvatljivije, od kojih se jedna odnosi na Rome, a druga na neromsko stanovništvo. Obje financira država – objašnjava Vedran Kramarić, donačelnik Općine Kneževi Vinogradi, naglašavajući kako im je potrebno po 20 osoba iz obje skupine.

– Imamo višegodišnje iskustvo s javnim radovima pa upravo zbog toga ne tražimo prevelik broj osoba, već točno toliko koliko je potrebno za revitalizaciju javnih površina i objekata – kaže Kramarić. Sličnih je potreba bilo i prošle godine, ali zbog nepovoljnog omjera sufinanciranja broj sudionika je bio znatno manji.

U Belom Manastiru ove će godine u javnim radovima raditi približno 150 osoba, od čega 100 Roma. Ostale sudionike predložile su udruge i Grad, a ugovori će se potpisivati nakon što budu ispunjeni svi preduvjeti.

Radovi u okviru mjere “Radom za zajednicu i sebe” traju šest mjeseci, uz mjesečni brutoiznos po osobi od 3553,66 kuna.

Ivica GETTO
Next Post
»
Website Apps