CIGARETE POSTAJU LUKSUZ

18. travnja 2015.

Na Vladinu odluku o povećanju trošarina na duhanske proizvode i obrazloženje ministra financija Borisa Lalovca kako će cigarete poskupjeti od 62 lipe do 99 lipa, reagirala je u petak Tvornica duhana Rovinj. U priopćenju ističe kako je Lalovčeva izjava netočna.

“Stvarno povećanje za proizvođače, naime, iznosi između 1,24 i 1,55 kune po kutijici cigareta”, ističu u TDR-u. Navode kako su pri prijašnjim povećanjima trošarina dio troška povećanja preuzimali na sebe, što više ne mogu te je realno očekivati znatniji porast maloprodajnih cijena cigareta. “Naime, udio trošarine i PDV-a u maloprodajnim cijenama cigareta iznosi više od 70 posto, pa je ovako visoko povećanje industriji nemoguće nadoknaditi. Nadalje, ministrovi argumenti da nas na povećanje trošarina obvezuju direktive EU-a, prema kojima trošarine moraju iznositi 90 eura za 1000 komada cigareta, nisu opravdanje za najnovije povećanje trošarina. Naime, socijalne i gospodarske prilike su takve da je razumno bilo pričekati povoljniji trenutak, to više što direktive EU-a ne navode dinamiku povećanja, već samo to da se propisana razina trošarina od 90 eura na 1000 komada cigareta dosegne do 2017. godine. Argumente pak o brizi za zdravlje pušača također držimo prijepornima jer se, kako iskustva pokazuju, potrošači okreću proizvodima upitne kvalitete, kadšto i krivotvorinama, koje uglavnom nabavljaju na ilegalnom tržištu”, upozoravaju u TDR-u.

Dodaju kako će najnovije povećanje trošarina znatnije utjecati na povećanje neoporezive potrošnje, čime će izostati očekivano punjenje državnog proračuna. “Posljedica će biti daljnje iscrpljivanje potrošača i gubitak radnih mjesta u industriji”, zaključuje se u priopćenju TDR-a. (D.Pav.)

Website Apps