NOVI PROIZVODI IZ OPG BOŠNJAK

16. travnja 2015.

Obitelj Bošnjak iz belomanastirskog prigradskog naselja Branjin Vrh nikada ne miruje. Njihov OPG svake sezone lansira neki novi domaći proizvod koji, uz one već prokušane i standardne, izlažu na sajmovima diljem Hrvatske, ali i u inozemstvu. Na posljednjoj gastromanifestaciji, proljetnom sajmu u Karancu, prvi su put posjetiteljima ponudili – žele od vina. Kako se on priprema i odakle uopće ideja za tako nešto, provjerili smo na licu mjesta, u glavnoj brnjevarskoj ulici, u njihovu obiteljskom domu.

– Žele od vina naš je novi hit, ali za njega se zna već dugo. Saznali smo da je pronađen u rimskim amforama prilikom građenja hotela Osijek, a spominje se i u povijesnim knjigama – priča Ljubica Bošnjak, uz supruga Andriju, dio dvojca Bošnjak, naglašavajući kako se s vinskim želeom susretala i u Mađarskoj, ali samo na rijetkim mjestima. Odlučili su ga, nastavlja, početi sami proizvoditi, uz određene inovacije.

– Za žele koristimo samo vrhunska vina kakvih u Baranji, hvala Bogu, ima dosta – objašnjava Ljubica, miješajući u posudi na štednjaku na drva i ugalj litru caberneta, u koji je dodala 20-ak grama šećera. Za vezivo, nastavlja, koristi samo prirodne sastojke, a najviše ih ima oko koštica dunje i jabuke. Od litre vina, dakle, dobije isto toliko želea, koji ulije u čaše ili manje staklenke. Može se poslužiti na nekoliko načina.

– Uz dodatak suhog ili svježeg voća, posebice oraha, može se poslužiti kao hladni desert, a odličan je i kao umak uz meso, najbolje uz ono crveno. Također, odlično paše uz razne vrste sira, posebice tvrde, a može poslužiti i kao obična dekoracija za tanjure – ističe Ljubica, dodajući kako se žele izrađuje i od bijelog vina.

Usporedo sa želeom od vina, kuhala je i onaj od cvjetova maslačka. U njega, kaže, ide nešto više šećera, a skuhani maslačkov žele u fišecima za sladoled ponudit će ovih dana djeci koja organizirano budu došla u karanačko gospodarstvo “Ivica i Marica”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Podsjetimo, na njihovim živopisnim štandovima štošta se može naći. Razne vrste zimnice, sezonske delicije, slatko-ljuto-kiseli program, uz brojne zanimljive kreacije, koje privlače poglede posjetitelja. Slično je i u njihovom obiteljskom domu u Branjinom Vrhu, kojem specifičnu živost neobičnim kreacijama daje Andrija, samouki slikar i kipar.

Ivica GETTO
Website Apps