Tijekom vikenda Beli Manastir bio je domaćin dijela 7. Dana vina i turizma Osječko-baranjske županije, koji su na belomanastirski središnji trg privukli veliki broj slavonsko-baranjskih vinara, proizvođača domaćih, autohtonih proizvoda i brojne druge izlagače. Manifestaciju je posjetilo nekoliko stotina Belomanastiraca i njihovih gostiju, koje je Grad počastio s 200-tinjak litara graha u izvedbi Vladimira Škrobe-Baje, vlasnika karanačke Baranjske kuće.

– Ove je godine belomanastirski dio Dana vina i turizma znatno sadržajniji nego do sada – rekao je na otvaranju manifestacije gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš, naglasivši kako mu je posebno drago što na središnjem gradskom trgu vidi vinare i izvan Baranje te mnogo posjetitelja iz raznih krajeva Hrvatske. Upravo njih je na ponovni dolazak u Beli Manastir i Baranju pozvao župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić, naglasivši kako je u Baranju uvijek lijepo doći i zahvaljujući ljubaznim domaćinima te poznatom baranjskom gostoprimstvu uživati u ovdašnjoj gastroponudi, svirci tamburaša i vrhunskim vinima koja su već nadaleko poznata.

Upravo štandovi baranjskih vinara bili su najposjećeniji. Svoja vina izložili su i posjetiteljima ponudili Belje, Pinkert, Kolar, belomanastirska udruga vinara i voćara Sveti Martin, njihovi kolege iz srodne Udruge Svetog Križa iz Branjina Vrha i brojni drugi. Nezaobilazan je bio štand OPG-a Bošnjak, također iz Branjina Vrha. Ponudili su Ljubica i Andrija Bošnjak, između ostalih proizvoda, i njihov najnoviji hit – žele od vina, koji su mnogi htjeli kušati. Izlagale su svoje rukotvorine brojne gradske udruge, školska zadruga Mravci – znalci, a iz Osijeka je na središnji belomanastirski trg stigla i već nadaleko poznata ”instalacija” u izvedbi udruge promicanja kulturne baštine Bakin šporet, čiji su članovi privlačili posjetitelje svojim poderanim gaćama, uštipcima i fritulama.

Bajin grah, na koji se čekalo u redu, planuo je za nepunih sat vremena, tako da su oni koji su zakasnili ostali bez njega. Kao i uvijek, atraktivne su bile zaprege ”brnjevarske” konjogojske udruge Baranja, a tko je izrazio želju, mogao se provozati fijakerom gradskim ulicama. Dodatni štih manifestaciji dali su tamburaši iz TS-a Sokoli. Bojali su se organizatori iz TZ-a Baranje da će cjelokupi događaj pokvariti najavljena kiša, ali su meteorolozi, srećom, pogriješili. U poslijepodnevnim satima Dani vina i turizma ”preselili” su se u etnoselo hotela Patria, gdje je goste zabavljala jazz-skupina Lavina, dakako uz bogatu ponudu ića i pića…

Ivica GETTO
Website Apps