BEZ CIJEPLJENJA NEMA VRTIĆA

21. travnja 2015.

Iako Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije još nema ni jedan prijavljeni slučaj ospica na svom području djelovanja, a epidemija navodno jenjava i na zagrebačkom području, epidemiolozi ZZJZ-a poslali su naputak ustanovi Dječji vrtić Osijek da uvede dodatne higijenske mjere, a koje se odnose na češće pranje ruku.

U medijima su se ovih dana pojavile i najave kako dječji vrtići u Hrvatskoj više neće dopuštati upis djece koja nisu cijepljena, odnosno da će takva djeca biti ispisana iz vrtića. No, u osječkoj ustanovi Dječji vrtići napominju kako upis bez pedijatrijske potvrde o zdravstvenom stanju djeteta nije bio moguć ni do sada.

– Mi smo od ove godine dodatno postrožili zdravstvene kriterije, i to na način da uz potvrdu o zdravstvenom stanju djeteta tražimo i onu o procijepljenosti, odnosno dvije potvrde. Naime, prije su u potvrdi o zdravstvenom stanju neki pedijatri pisali da je dijete procijepljeno, a neki nisu. Tako su neki roditelji, u slučaju da su dobri s pedijatrom, uspijevali eskivirati ovu informaciju. No, to više nije moguće. Tako smo lani, konkretno, imali slučaj majke koja ima sina i kćer, sina je cijepila, a kćer nije željela cijepiti. Nažalost, zbog toga nismo mogli dopustiti da se to dijete upiše u vrtić i ona je to prihvatila. Glavni je razlog u činjenici da takvo dijete, kao prvo, nema imunitet i u puno je većoj opasnosti od svih zaraznih bolesti, posebice ako je stalno u kolektivima s velikim brojem djece – napominje Svjetlana Takač, ravnateljica ustanove Dječji vrtić Osijek.

Recimo kako je u Hrvatskoj ove godine oboljelih od ospica, među kojima je najviše predškolske djece, zabilježno oko 150 slučajeva. Prema tvrdnjama Odjela za prevenciju zaraznih bolesti i cijepljenje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, od tog broja, samo je u slučaju jednog oboljelog riječ o cijepljenoj osobi. Stoga je Zavod početkom travnja poslao okružnicu svim dječjim vrtićima s upozorenjem da trebaju hitno provjeriti cjepni status djece koja ih pohađaju i pozvati na cijepljenje svu djecu koja su navršila 12 mjeseci, a još nisu primila cjepivo protiv ospica, rubeole i mumpsa. Cijepljenje djece po zakonu je obvezno! Prema odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kazna za roditelja koji ne cijepi dijete protiv bolesti utvrđenih Programom obveznog cijepljenja djece predškolske i školske dobi je 2000 kuna, a protiv pedijatara od 3000 do 8000 kuna, odnosno ustanove do 80.000 kuna. Prema podatcima Ministarstva zdravlja, Sanitarna je inspekcija lani protiv roditelja podnijela oko 300 prekršajnih prijava zbog necijepljenja djece (ne samo protiv ospica, nap. a.).

Nefreteta Z. EBERHARD
Website Apps