Izložba o Romima

Povodom Svjetskog dana Roma Romsko kulturno umjetničko društvo Darda u mjesnom je Domu kulture postavilo izložbu fotografija poznatih Roma širom svijeta.

Riječ je o izložbi koja promovira kulturu Roma, a cilj joj je ukloniti stereotipe i predrasude o ovom narodu, a mnogi se iznenade kada se susretnu s njihovim imenima. Romskog je podrijetla, primjerice, jedan od najvećih slikara, kipara, crtača i grafičara 20. stoljeća Pablo Picasso. Glumice Ava Gardner, Natalie Wood javno su govorile da su Romkinje, a romske korijene ima i Rita Hayworth. Yul Brynner bio je proglašen za počasnog predsjednika Svjetskog saveza Roma. Gitarist legendarnih „Rolling Stonesa“ Ron Wood od svojih je kolega za 60. rođendan dobio karavan na poklon, kako bi ispunio svoju želju da upravo tako, kao i njegovi preci, proputuje svijetom. Među slavnim Romima u svijetu su također Charlie Chaplin, Elvis Presley ali i jedan od najboljih nogometaša današnjice Zlatan Ibrahimović.
20150408_180755.jpg

Izložbu i ostale projekte Romskog kulturno umjetničkog društva Darda kojima promiču društvenu uključenost i integraciju romske nacionalne manjine u društvo podupire Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva te norveška vlada.
Svjetski dan roma obilježen je danas u Saboru i tom je prilikom saborski zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi, pozivajući se na istraživanje na razini Europske unije, upozorio da je svaki drugi Rom iskusio diskriminaciju zbog svoje nacionalne pripadnosti. “To istraživanje iz 2009. pokazuje da je problem, osim što je vrlo ozbiljan i dalje vrlo prisutan”, rekao je Kajtazi te poručio kako bi volio da i romska zajednica shvati odgovornost koju ima.
Govoreći o Romima u Hrvatskoj, Kajtazi kaže da je došlo do nekih povijesnih pomaka u organiziranju zajednice koji su vratili dostojanstvo romskom narodu. Kajtazi je zahvalio na pomoći kolegama saborskim zastupnicima, hrvatskoj Vladi, ministrima i ministarstvima, lokalnim i regionalnim vlastima. Pohvalio se da je riješen problem legalizacije stotine objekata, unaprijeđena infrastruktura u pojedinim naseljima, te posebno zahvalio ministrici graditeljstva Anki Mrak Taritaš koja je prepoznala važnost tog projekta. Istaknuo je i suradnju s lokalnim vlastima u mjestima s većom romskom populacijom, te važnost da i sami Romi rade na poboljšanju uvjeta vlastitog života. “Napredak se ne može ostvariti jednostranim djelovanjem države već se mora uspostaviti dobra, kvalitetna i povezana suradnja s romskim predstavnicima”, naglasio je Kajtazi. Poručio je i da u strukturi EU fondova postoje ozbiljna sredstva za razvoj romske zajednice, te da je sada prilika da lokalne vlasti povuku ta sredstva.

v240218p0 Svjetski dan Roma obilježava se u spomen na 8. travnja 1971., kada je u Londonu održan prvi Svjetski kongres Roma. Na tom je kongresu prihvaćen naziv “Rom”, što na romskom jeziku znači “čovjek”, a taj je naziv službeno zamijenio brojne dotadašnje nazive za pripadnike romskog naroda. Službenim jezikom Roma proglašen je romani chib, službenom himnom stara romska pjesma “Gyelem, gyelem” (Idem, idem), a donesena je i odluka o romskoj zastavi, u zelenoj i plavoj boji koje simboliziraju zemlju i nebo te s velikim crvenim kotačem u sredini, simbolom romskih putovanja.

Stjepan Filipović

Website Apps