Prve potrebite obitelji ili samci (koji su ranije podnijeli prijavu) po namirnice iz belomanastirske socijalne trgovine mogu doći u subotu, 11. travnja. Već sada na policama čekaju artikli koji mogu zadovoljiti potrebe 50-ak obitelji u iduća dva mjeseca, a donacije i nadalje stižu.

– Iz dana u dan sve je više prijava obitelji koje misle da zadovoljavaju postavljene limite. Na nama je da podatke provjerimo u nadležnim institucijama i krenemo s podjelom robe u vrijednosti 50 kuna po obitelji, te po 20 kuna za svakog člana obitelji mjesečno – kaže Igor Jakobfi, predsjednik Udruge prijatelja svetog Martina, koja je pokrenula cijelu priču oko otvaranja prve baranjske socijalne trgovine. Svjesni su da je u Baranji mnogo onih koji su u sustavu socijalne skrbi, pa su odredili imovinske cenzuse kako bi pomoć bila dodijeljena zaista samo onima kojima je najviše potrebna.

– Naši će korisnici postati samci ili dvočlane obitelji čiji prihod ne premašuje 700 kuna po članu, te višečlane obitelji s prihodima do 500 kuna mjesečno – objašnjava Jakobfi. Naglašava kako u prihod ulaze sve naknade koje ostvaruju, pa tako i one poput ”socijale”, dječjeg doplatka i slične. Za svaku obitelj ili samca koji su u određenim limitima, izdaju rješenje čija je valjanost šest mjeseci, nakon čega opet treba podnijeti prijavu.

– Očekujemo da ćemo imati 50-ak obitelji koje zadovoljavaju postavljene kriterije, što nam je za sada, na neki način, i limit – priča Jakobfi ističući kako u obzir dolaze obitelji ili samci iz cijele Baranje, premda najviše donacija stiže iz Belog Manastira i Branjina Vrha. Postoje naznake da će u aktivnosti vezane uz prikupljanje donacija, posredovanjem osnovnih škola, biti uključena cijela Baranja, a time će i zalihe biti veće.

Do sada su članovi Udruge prijatelja svetog Martina organizirali čitav niz humanitarnih akcija radi prikupljanja artikala za socijalnu trgovinu. Jedna od njih održana je u suradnji s belomanastirskim osnovnim školama, odnosno Dječjim vrtićem Cvrčak, kada su tijekom cijelog pretprošlog tjedna polaznici vrtića, osnovnoškolci i njihovi roditelji donosili razne namirnice koje su prije nekoliko dana dopremljene u buduću trgovinu, čije je sjedište u belomanastirskoj Ljepotici, u prostorima tvrtke Cosmosol (skladište bivšeg ”malog” Konzuma). Ta tvrtka ih je, zahvaljujući lobiranju gradonačelnika Ivana Doboša i predsjednice Gradskog vijeća Jadranke Sabljak, iznajmila udruzi. Samo tijekom ove akcije prikupili su namirnica u vrijednosti od nekoliko tisuća kuna. Svoj doprinos dali su i vjernici župe Uzvišenja svetog Križa iz Branjina Vrha. Ova ideja među članovima Udruge živi već duže vrijeme.

Podsjetimo, prije otprilike dvije godine, kada su zaključili da je 30-ak posto Belomanastiraca bez stalnog izvora primanja, u suradnji s Caritasom župe svetog Martina, počeli su prikupljati i dijeliti hranu. Hranu su razvažali po kućama, a na otvaranje trgovine odlučili su se kada im je skladište gdje su primali hranu postalo pretijesno te kada je više nisu stizali razvoziti po kućama.

Ivica GETTO
Website Apps