VEĆI RAČUNA ZA VODU

22. travnja 2015.

Gotovo da ne prođe dan a da ne procuri vijest o novom poskupljenju. Kako ističe jedan Belomanastirac, ”deru” na sve strane, a plaće ostaju iste, pitajući se pri tome kako preživjeti ova, nikad teža vremena. Jučer su, naime, poskupjele cigarete, cijene benzinu neprestano rastu, što će, prema domino-efektu, zahvatiti mnoge životno važne namirnice. Kako bi bili u trendu, dodaje naš sugovornik, u val poskupljenja odlučili su se uključiti i belomanastirski gradski oci. Neslužbene informacije kažu kako je gradonačelnik Belog Manastrira Ivan Doboš, na zahtjev Baranjskog vodovoda, potpisao drastično poskupljenje vode, točnije fiksne naknade, koja bi ubuduće, umjesto 9 kuna, trebala biti 15 kuna. Istovremeno, poskupjet će i odvodnja. I tu, kažu nam dobro obaviješteni, neće biti kraja. Gradonačelnik Doboš potvrđuje informaciju, ali tvrdi kako nije riječ o drastičnom povećanju.

------1 color slbar

– Točno je da je odobreno poskupljenje fiksne naknade koja će umjesto 9 kuna biti 15 kuna bez PDV-a – kaže, napominjući kako je takvo poskupljenje sugerirala Agencija za vodne usluge. Brani se tvrdnjom kako je ova fiksna naknada u ostalim gradovima u najmanju ruku dvostruko veća nego dosadašnja koju je potrošačima naplaćivao Baranjski vodovod.

– Bilo je prijedloga da fiksnu naknadu udvostručimo, što bi Agencija za vodne usluge, koja odobrava cijene, sigurno prihvatila, ali smo se odlučili za naknadu od 15 kuna plus PDV – kaže Doboš, dodajući kako je realno i poskupljenje odvodnje. Napade oporbe i većeg dijela čelnika baranjskih lokalnih samouprava očekuje, ali ponavlja kako je takvo poskupljenje bilo nužno te kako ne želi da se u Baranji dogodi slučaj poput onog u Valpovu i Belišću.

Analizirajući cijenu fiksne naknade nekih zemljopisno bliskih tvrtki opskrbljivača vodom, dolazimo do zaključka da je Doboš samo djelomično u pravu. Potrošači u Osijeku, primjerice, za fiksnu naknadu izdvajaju 25 kuna bez PDV-a (ako je potrošač priključen na sustav odvodnje, ili 16,88 u suprotnom), ali je Darđani plaćaju 11,3 kune…I.Getto

Website Apps