BARANJSKE RUKOTVORINE

8. svibnja 2015.

U vrijeme kada se zapošljavanje izjednačava sa “sedmicom na lotu” mnogi mladi ljudi (ali i oni stariji) “kemijaju” kako spojiti kraj s krajem i zaraditi pokoju kunu. Isti je slučaj s komerijalisticom Martinom Glavan (30) iz Belog Manastira, koja više i ne zna koliko je različitih zamolbi za posao slala na niz adresa. Prije otprilike pola godine slučajno je vidjela kako susjeda izrađuje različite predmete od kukuruzovine ili šuške.

– Njezine rukotvorine jako su mi se svidjele pa sam je zamolila da me poduči osnovnim radnjama – prisjeća se početaka bavljenja izradom “šuškastih” predmeta. Iako, kaže, još uvijek uči, njezine prve rukotvorine zaradile su pohvale “učiteljice”, članova obitelji i prijatelja.

– Do sada sam izradila papuče, šešire i torbice. Budući da se od šuške može štošta izraditi, na tome ne mislim stati – priča Martina, napominjući kako su se njezine rukotvorine svidjele ljudima iz belomanastirskog Centra za kulturu, koji su predložili da izradi nešto što bi mogao postati svojevrsni baranjski zaštitni znak, kada još uvijek nema suvenira (ili su jako rijetki).

Izbor je pao na papuče s ušivenim kormoranom, zaštićenom ptičjom vrstom koje najviše ima u baranjskom biseru prirode, Kopačkom ritu.

– Za izradu papuča potrebna su mi približno dva tjedna, ali se izraditi mogu i nešto brže. Nekoliko pari papuča sam poklonila i njihovi novi vlasnici nose ih po kući. Kada bi se na njih zalijepio ili ušio đon, mogle bi se nositi i vani – kaže Martina.

Svoje rukotvorine prezentirala je jučer u TZ-u Baranja, a za oko su zapele i Vladimiru Škrobi Baji, vlasniku karanačke Baranjske kuće, koji joj je predložio izradu privjesaka od kukuruzovine te prezentaciju izrade predmeta u njegovu restoranu.

– Sigurno da razmišljam o prodaji svojih rukotvorina, ali je za sada riječ samo o hobiju kakvim se u Baranji bave samo rijetki. Stoga sam se učlanila i u osječku udrugu Šuška, koja se bavi upravo izradom predmeta od kukuruzovine – dodaje Martina.

Do sada je svoje radove javnosti pokazala samo jednom, u nastavno-sportskoj dvorani, na nagovor Evice Čutoraš iz SKOK-kluba, jedne od vlasnika Martinih “šuškavih” papuča s kormoranom, koje će, možda jednog dana, zaista postati baranjski zaštitni znak. Sudeći po Martininoj vještini, možda osvane i baranjski suvenir od kukurozovine…

Ivica GETTO
Website Apps