DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM

9. svibnja 2015.

Danas obilježavamo 9. svibnja, Dan pobjede nad fašizmom koji se u Europi obilježava i slavi kao Dan Europe. Na današnji dan 1945. godine kapitulirala je nacistička Njemačka koja pokrenula krvavi svjetski sukob u kojem je poginulo gotovo 60 milijuna ljudi što je iznosilo čak 2,5 posto tadašnjeg stanovništva Zemlje.

Nakon sloma Njemačke i njezinih saveznika konačno je zavladao, barem za većinu europskih zemalja, duži period mira, dok je Europa dobila svoje današnje obrise. Moderna Hrvatska je zemlja nastala na temeljima antifašizma pa i ove godine   obilježava kao punopravna članica Europske unije.

9. svibnja 1950. Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske predstavio je svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Ovaj prijedlog, poznatiji kao “Schumanova deklaracija”, smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Europska unija.

Deveti svibnja, uz himnu i zastavu, uzima kao europski simbol. Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine donio je odluku kojom se 9. svibnja svake godine obilježava kao “Dan Europe”.

 


‘Naš antifašistički pokret smatramo povijesno, politički i moralno opravdanim, s pravom uvrštenim u hrvatski Ustav’ poruka je predsjednice Grabar Kitarović

Pobjeda nad fašizmom najveća je pobjeda u povijesti civilizacije, izjavio je u Saboru nezavisni zastupnik Damir Kajin. ‘Malo je europskih zemalja imalo tako autentičan pokret protiv fašizma. Narodnooslobodilački pokret u Jugoslaviji bio je uspješniji i od francuskog. Mnogo se toga izrodilo u bivšoj Jugoslaviji, ali isto tako možemo reći da je malo koja zemlja bila socijalnija od one u kojoj smo živjeli. Antifašistički i Domovinski rat trebali bi biti stupovi Hrvatske. Nemojmo rastakati ono što svijet poštuje’, poručio je Kajin.

Baranja.hr

Website Apps