Napokon će se početi raspletati priča oko legendarnog vlakića Ćire, izloženog na milost i nemilost u krugu nekadašnje beljske Šećerane, odnosno Škrobare. Kako ističe gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš, posredovanjem Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Osijeku, pronađeno je mjesto za skladištenje kompozicije.

– Riječ je o prostorijama licencirane tvrtke iz Slavonskog Broda, gdje bi kompozicija trebala biti smještena do početka restauracije – kaže Doboš, naglašavajući kako bi grad prijevoz Ćire, sastavljenog od lokomotive i tri vagona, trebao platiti iz proračuna. Poslije će, nastavlja, uz pomoć spomenute tvrtke i osječkih konzervatora, kada bude obavljena procjena potrebnih ulaganja, novac za restauraciju pokušati pronaći u nekom od EU fondova.

– Kada bude restauriran, bit će vraćen u Beli Manastir i smješten na jednoj od dvije planirane lokacije, u blizini Šećeranskog jezera ili kod željezničkog kolodvora – tvrdi Doboš te kaže kako će na taj način biti spriječena daljnja devastacija. U rujnu prošle godine netko je skinuo dimnjak Ćirina parnog kotla. Zaradio je pri tome za pokoju šteku cigareta, a uništio dio povijesti. Sekundarci se nisu zadovoljili dimnjakom, već su mjesec-dva poslije ukrali prednji odbojnik. Ćiro je zaštićeno kulturno dobro, upisan u Registar kulturnih dobara kao vlak-parna lokomotiva Đuro Đaković Z-6029. Jedini je sačuvani dio nekadašnjeg voznog parka beljske željeznice.I.Getto

 

Website Apps