Nakon dvanaest godina tvrtka Slonja više se neće skrbiti o čistoći ulica jedinog baranjskog grada. Od 1. srpnja taj će posao preuzeti Baranjska čistoća. Odlučeno je tako na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, omjerom glasova 10 – 7. Slonji 1. srpnja istječe ugovor o održavanju javnih površina i zimskoj službi, a, za razliku od prijašnjih godina, gradski su oci odlučili ne raspisati natječaj, nego posao dodijeliti gradskoj tvrtki – Baranjskoj čistoći. Upravo neraspivanje natječaja najviše je zasmetalo oporbi, pa je, primjerice, nezavisni gradski vijećnik Robert Jankovics, zapitao gradonačelnika ne boji li se možda da će tvrtka Slonja poslati povoljniju ponudu od Baranjske čistoće ili, eventualno, nekog trećeg. Dr. Davorin Bubalović je, pak, prejudicirao novo poskupljenje komunalne naknade pretkraj godine, jer ne postoji glavni parametar – natječaj, koji bi trebao odlučivati o cijeni poslova iz ugovora.

– To su od nas tražili građani koji su nas izabrali – obrazložio je takvu odluku gradonačelnik Ivan Doboš, naglasivši kako Slonja neće ostati bez svih poslova. Ono za što Baranjska čistoća procijeni da ne može obavljati, objašnjava, obavit će tvrtka Slonja. Dodaje kako će učiniti sve da bar dio djelatnika preuzme Baranjska čistoća, kao što je to učinila prije nekoliko godina, kada je Slonji oduzeta koncesija nad grobljima. O tome će ovih dana razgovarati s direktorom Baranjske čistoće, Brankom Miglesom. Što se neraspisivanja natječaja tiče, Doboš tvrdi kako zakonski ima pravo takvu vrsta posla dodijeliti bez natječaja.

Kako bilo da bilo, za sada je sugurno da će vlasnik Slonje biti prisiljen uručiti sedam poslovno uvjetovanih otkaza, a četiri će radnika zadržati. Koliko će ih, i hoće li uopće, biti zaposleno u Baranjskoj čistoći, pokazat će vrijeme. Vlasnik tvrtke Slonja, Branko Slonja, nije htio komentirati novonastalu situaciju.I.Getto

 

Website Apps