Nakon što su 1. svibnja uvedeni u posao, djelatnici osječke tvrtke Gradnja ovih su dana i na terenu počeli gradnju Etnološkog centra baranjske baštine. Rok za završetak prve faze radova, vrijedne šest milijuna kuna, studeni je ove godine, a Centar bi vrata trebao otvoriti u lipnju iduće godine. Riječ je o ukupno 8,8 milijuna kuna vrijednom projektu, od čega će 97 posto, posredovanjem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, financirati EU iz programa Regionalna konkurentnost, dok će grad iz svog proračuna izdvojiti već osiguranih 320.000 kuna.

– Projekt obuhvaća adaptaciju postojeće zgrade u Ulici kralja Tomislava, bivši stari vrtić, i uređenje dvorišnog prostora. Primarna će mu funkcija biti razvijanje kulturnog turizma – kaže gradonačelnik Belog Manastira, Ivan Doboš, naglašavajući kako će u adaptiranom, energetski učinkovitom objektu, biti novi prostor za TZ Baranje (partnera u projektu), koja će upravljati Etnološkim centrom, te multimedijalna dvorana, suvenirnica, interaktivni muzejski prostor i ostali sadržaji.

Pročelnica gradskog Ureda za graditeljstvo, Kornelija Pacanović-Zvečevac, jedna od autora projekta, napominje kako je u dvorištu planirana gradnja vrtnog paviljona od autohtonih materijala, u obliku pravog baranjskog gatora.

– Ispred buduće natkrivene bine planirana je ugradnja 120 sjedećih mjesta. Bina će, zbog zvučne izolacije, biti djelomično ukopana – kaže, dodajući kako će dio postojećeg objekta biti srušen, a pročelje adaptirano.

Većina radova, zapravo, odnosit će se na dvorišni prostor. Kako je prilikom potpisivanja Ugovora o izvođenju radova istaknuo zamjenik glavnog direktora osječke Gradnje, Zorislav Šmit, dat će sve od sebe da radovi budu završeni u zadanom roku.

Projekt je, inače, počeo 1. listopada prošle godine, a predviđeno vrijeme njegove provedbe je 20 mjeseci.

Ivica GETTO
Website Apps