U nedjelju će se u RH održati takozvani manjinski izbori. Biračima pripadnicima manjina s područja Belog Manastira bit će ponuđeno šest lista, po dvije za pripadnike mađarske, srpske i romske nacionalne manjine. Prvi put će Romi s područja jedinog baranjskog grada moći birati predstavnike za Vijeće romske nacionalne manjine. Do sada su, naime, imali samo svog predstavnika, a budući da ih se tijekom posljednjeg popisa stanovništva Romima deklariralo više od 300 (za formiranje vijeća treba ih biti više od 200), imaju pravo i na svoje vijeće. Između ostaloga, jedna od važnih ”karika” glede deklariranja pripadnikom romske nacionalne manjine bila je i Udruga romskog prijateljstva Luna. Upravo stoga smo njezina predsjednika, Duška Kostića, zapitali što je presudilo pri izjašnjavanju.

– Od početka naš je cilj bio integrirati Rome u društveni život grada. Stoga smo sve adute polagali u njihovo obrazovanje i uvjeravanje ostalog stanovništva da se već jednom zaboravi na neke predrasude o Romima koje su bile ukorijenjene u društvu – priča Kostić, čija je Luna kandidirala 15 kandidata za predstojeće izbore. Kaže kako mu je želja da preko Vijeća pridonesu razvoju života romske djece, ne samo u Belom Manastiru nego i na području Osječko-baranjske županije, zajedno s kandidatima Udruge Roma grada Belog Manastira. Tvrdi kako bi kroz Vijeće mogli upozoriti na problematiku uvjeta života Roma te aplicirati projekte prema resornim ministarstvima i EU fondovima. Zajedno s 15 Luninih predstavnika na izbornoj će listi (na ovim će se izborima primijeniti većinski izborni sustav) biti i kandidati Udruge baranjskih Roma.

Osim romskog idućeg će tjedna biti poznati i sastav srpskog odnosno mađarskog gradskog manjinskog vijeća. Što se pripadnika mađarske nacionalne manjine tiče, na listi će biti po 15 kandidata DZMH-a i SMU-a, a pripadnici srpske nacionalne manjine birat će između kandidata SNV-a i grupe građana. Koliko god se manjinski izbori činili nevažnima, pripadnici nacionalnih manjina itekako im pridaju pozornost. Predstojeći izbori, naime, djelomični su lakmus za parlamentarne izbore, jer manjine u Saboru nisu tako nevažan čimbenik.

Ivica GETTO
Website Apps