Unatoč zakonskim odredbama koje reguliraju postupanje s praznom ambalažom od pesticida, nije rijetkost da nesavjesni poljoprivrednici ambalažu odbacuju pokraj poljoprivednih površina ili je pale. O jednom takvom slučaju izvjestio nas je, anonimno, jedan čitatelj, napominjući kako je i sam poljoprivrednik koji se, kao i većina njegovih kolega, pridržava odredbi.

– Ako to mogu činiti ja, kao i niz ostalih kolega, zašto pojedinci svjesno zaobilaze zakon i pale ambalažu. Da stvar bude gora, to ne rade na svojim poljoprivrednim površinama, nego na susjednim, ili u kanalima – žali se, napominjući kako na taj način mogu zagaditi okoliš. Informaciju su nam potvrdili u belomanastirskom odjelu osječke područne jedinice Ministarstva poljoprivrede, Uprave poljoprivrede i prehrambene industrije, Sektora inspekcije u poljoprivredi.

– Dobili smo istu informaciju i utvrdili da je istinita – kaže voditelj Odjela Zvonimir Ivičić, naglašavajući kako je protiv poznatog počinitelja podnijet optužni prijedlog Općinskom sudu. Objašnjava kako, na temelju Zakona o održivoj uporabi pesticida, korisnici praznu ambalažu od pesticida, onu s njihovim ostacima, pesticide kojima je istekao rok valjanosti, te one kojima je istekla registracija ili dopušteno razdoblje za primjenu zaliha moraju odvojeno sakupljati i privremeno čuvati do predaje ovlaštenoj osobi. Napominje kako je praznu ambalažu potrebno isprati, što je osnovni element pravilne primjene, budući da nepravilno isprana može u priličnoj mjeri zagaditi okoliš te predstavljati prijetnju i za čovjeka.

– Svaki drugi oblik postupanja s praznom ambalažom od pesticida, poput spaljivanja, primjerice, zabranjen je i u suprotnosti s odredbama spomenutog Zakona – priča Ivičić, napominjući kako su kazne poprilično drastične. ”Junaka” naše priče, tako, očekuje kazna između 2000 i 15.000 kuna. Kazne za pravne osobe kreću se od 20.000 do 50.000 kuna, dok odgovorna osoba u pravnoj osobi može biti kažnjena novčanim iznosom od 3000 do 10.000 kuna.I.Getto

Website Apps