DANAS POČINJE LJETO

21. lipnja 2015.

 Ljeto nam se vratilo !  Danas u 18 sati i 38 minuta,  prvi je dan najtoplijeg godišnjeg doba.

 

Prvi dan ljeta ujedno je  i najduži dan u  godini .Suncostaj ili solsticij (lat. solstitium) jest vrijeme kada Sunce u prividnom gibanju oko Zemlje postigne najveću pozitivnu deklinaciju +23°27′ (ljetni suncostaj). U ljetnom suncostaju nalazi se Sunce oko 22. lipnja; tada je na sjevernoj Zemljinoj polutki dan najdulji i počinje ljeto, a na južnoj polutki najkraći i počinje zima.  Za ljetnoga suncostaja Sunce ulazi u zviježđe Raka. Danas je najduži dan i počinje ljeto – Ljetni solsticij, Suncostaj, Dugodnevnica, Ivanje.

 

Ovih dana na sjevernoj polutki našeg planeta približavamo se najduljem danu u godini, suncostaju ili dugodnevnici, odnosno ljetnom solsticiju, dok istovremeno na južnoj polutki započinje zima. Naziv solsticij dolazi od latinske riječi sol – sunce i sistit – stoji, a primjenjuje se zato što, nekoliko dana prije i poslije solsticija, sunce, promatrajući ga sa Zemlje oko podneva, izgleda kao da stoji mirno na nebu. Podnevna se elevacija ne mijenja.Od pamtivijeka čovjek je slavio Sunce kao simbol života.

 

Zbog toga se ljetni solsticij u mnogim kulturama sjeverne Zemljine polutke slavi kao praznik. U zapadnim i sjevernim dijelovima Europe naziva se i Midsummer polovinom ljeta, budući da se događa negdje oko polovine vegetacijskog perioda većine poljoprivrednih kultura. To je doba kada se zaboravljaju mrazovi, snjegovi i hladnoća, a hrane i ljekovitog bilja ima u izobilju. U to doba, između sjetve i žetve, tradicionalno je vrijeme vjenčanja. Ne bez razloga, prvi ili jedini Pun Mjesec u lipnju naziva se i Medeni Mjesec. Mnoga poganska plemena vjerovala su da je veliko seksualno sjedinjenje Boga i Božice nastalo u svibnju na praznik Beltain, a kako ne bi bilo pametno natjecati se s bogovima, mnogi parovi su odgađali sjedinjenje do lipnja. U mnogim je narodima bio običaj mladi par u prvom mjesecu braka hraniti hranom na bazi meda, jer se vjerovalo da med ima magično djelovanje na plodnost i začeće.Stoga je lipanj i u današnjim kulturama ostao tradicionalan mjesec vjenčanja, a prvi mjesec nakon vjenčanja je ostao “medeni mjesec”. Nekoliko dana nakon ljetnog solsticija (baša kao i Božić tri dana nakon zimskog solsticija) slavi se Ivanje, u narodu rašireno kao noć krijesova,koji štite od zlih duhova pri povratku sunca na jug, te je proslava Ivanja vezana za vodu i plodnost.

Iva Arači/baranja.hr

.

Website Apps