VRIJEME JE ZA LIKER OD ORAHA

20. lipnja 2015.

Početak  mjeseca lipnja idealno je vrijeme za pripremu voćnih likera u kojima možete uživati u ostatku godine. Načešće pripremani likeri  na ovom području su liker od zelenih oraha i liker od višanja.

Za recepte smo se obratili  u Udrugu proizvođaća rakije iz voća UPRIV iz Kneževih Vinograda

Za liker od zelenih oraha sada je pravo vrijeme, budući da su upravo sada najbolji za pripremu likera ; dovoljno su veliki, jezgra se počela formirati, ali još uvijek nemaju tvrdu ljusku.

Pri branju obratite pažnju da su potpuno zdravi i da nemaju nikakovih oštećenja po sebi. Operite ih i pripremite za stavljanje u rakiju. Možete ih prerezati (najbolje na 4/četvrtine) ili ih možete i jednostavno zdrobiti i staviti u rakiju (tada će te morati obratiti malo više pažnje na procjeđivanje). Rakija u koju se stavljaju orasi mora biti što neutralnija, najbolje rakija od jabuka. Rakija mora biti kvalitetna, budući da će loša rakija pokvariti okus budućeg likera. Rakija ne smije biti prejaka, naša preporuka je oko 30-35 % alkola prije stavljanja šećera i oraha.

Naš način proizvodnje je najednostavija ali prokušana recepta :  na litru rakije 400-500 grama šećera i 15-20 zelenih oraha.(ovisno o veličini  )Naš liker “dozrijeva” 90 dana na toplom (neko ga izlaže direktno suncu 40-45 dana , kod nas dozrijeva malo duže ali u tami) nakon toga ga procjeđujemo kroz fini filter, te ostavljamo još 60 dana da se u potpunosti “smiri”, te ga nakon toga presipavamo u boce i puštamo na tržište.Pri proizvodnji  likera od oraha moguće je istome dodati i limun; klinčiće; đumbir; koricu od naranče; zrna kave, cimet; vaniliju,  po vlastitom ukusu. Pri pripremi oraha za liker nosite rukavice a ako iste zaboravite predstoji vam višednevni problem “prljavih” ruku i noktiju. ( pri čišćenju ruku pomaže limun, ali morate biti uporni).

Liker od oraha u narodnoj medicini poznat je kao lijek za želučane tegobe, čisti  krv, ima visoki postotak vitamina c kao i joda koji je važan za rad štitnjače. Pije se ujutro, ohlađen ali ne prehladan, jedna čašica.

Savjet iz UPRIV-a : Ne opterećujte se mišljenjima , savjetima i kritikama  drugih ljudi o kakvoći vašeg likera ; važno je da ga proizvedete po svom ukusu i da vama prija.

Igor Lovaković/baranja.hr

Website Apps