KAKO SE OBRANITI OD AMBROZIJE

29. lipnja 2015.

 

Baranju uskoro uz komarce očekuje i druga velika nepogoda – ambrozija. Fazanuša,partizanka,limunđik ili najčešće ambrozija, sve su to nazivi za istu jednogodišnju  biljku. Visoka do 150 cm uspravna i obrasla dlačicama. Niče sredinom travnja a cvatnja započinje sredinom srpnja i traje dugo, sve do početka prvih mrazeva.

Ambrozija proizvodi izuzetno velike količine peludnih zrnaca (nevjerovatnih 6-8 milijuna zrnaca peludi), a alergija na pelud ambrozije izuzetno je prisutna, budući da upravo pelud ambrozije najjači peludni alergen.

Kihanje,otekline kapaka, otežano disanje, svrbež i vodeni iscjedak iz nosa (alergijska hunjavica) dobro su poznati simptomi velikog broja stanovnika Baranje koji su osjetljivi na pelud ambrozije, a izuzetno veliku opasnost predstavlja upravo zato što se često uz alergijsku hunjavicu razvija i astma.

Alergija na ambroziju ne može se izliječiti, te je jako važno,  kao pomoć ljudima osjetljivim na pelud ambrozije, djelovati preventivno, na jednostavan način – uništavati ambroziju prije cvjetanja. Prošle godine baranjske općine iskoristile se radnike u javnim radovima za uništavanje ambrozije na javnim površinama dok su svi ostali bili u obavezi uništavati ambroziju na vlastitoj zemlji uz nadzor nadležnog komunalnog redarstva.

Kako su metereolozi najavili suho i toplo ljeto, što  pogoduje ambroziji, neobično je važno da se u preventivnu akciju krene pravovremeno pošto će u protivnom ovo ljeto zasigurno biti izuzetno teško za sve ljude osjetljive na pelud ambrozije a kojih je iz godine u godinu sve više.

Iva Arači/baranja.hr

Website Apps