Počelo je. Najezda komaraca iz dana u dan poprima sve veće razmjere, posebice u dijelovima Baranje bližim vodenim površinama. Stvoreni su svi preduvjeti za njihovo uspješno razmnožavanje. Najgora situacija je, čini se, na području općine Bilje. Telefoni neprestano zvone načelniku općine Željku Cickaju, koji je i te kako svjestan situacije.

– Ludilo je na području cijele općine, ali najgore je u Kopačevu. Zovu me i vlasnici smještajnih kapaciteta, tvrdeći kako im potencijalni gosti otkazuju već dogovorene aranžmane upravo zbog najezde komaraca od kojih se ne može živjeti – priča, napominjući kako je jedino rješenje aviotretiranje, koje se prije dvije godine pokazalo poprilično učinkovitim. No, aviotretiranje se ne može obaviti bez suglasnosti nadležnih. Zahtjeve je poslao na nekoliko adresa, ali odgovora nema. Javili su mu se samo iz Zavoda za javno zdravstvo.

– Nakon što smo u Zavod za javno zdravstvo poslali zahtjev za idavanje suglasnosti za aviotretiranje, tražili su njegovu dopunu zbog nekih tehničkih karakteristika koje su stvar struke, o kojima ni ja ni moji suradnici ne znamo ništa. Čini mi se da je posrijedi samo odugovlačenje – tvrdi Cickaj, napominjući kako je pisao i ministarstvima zdravstva, odnosno turizma, ministru zaštite okoliša i prirode Mihaelu Zmajloviću i tko zna komu sve ne, ali neuspješno. Kako bilo, dodaje, do kraja tjedna obavit će tretiranje sa zemlje kako bi bar djelomično sanirali situaciju.

– Znamo da je tretiranje sa zemlje po općinskim mjestima gotovo bacanje novca u vjetar, jer bez aviotretiranja Kopačkog rita, točnije njegovih rubnih dijelova, nema ništa. No, nešto moramo poduzeti. U proračunu je za borbu protiv komaraca osigurano 300.000 kuna – zaključuje Cickaj. Tek nešto bolja situacija je na području općine Draž, premda ni tamo nije bajno. Komarci ”ulaze u oči”, posebice u smiraj dana.

– Već smo obavili jedno tretiranje sa zemlje, a nastavit ćemo prema potrebi u svim selima – kaže općinski načelnik Stipan Šašlin. Mještani, iako svjesni gdje žive, tvrde kako se protiv komaraca može boriti još intenzivnije. Ipak, pouzdaju se u onu ”u se i u svoje kljuse”, pa su se već opskrbili raznim preparatima kako bi bar djelomično prebrodili napast krvopija…I.Getto

Website Apps