OKUSI PANONIJE

16. lipnja 2015.

Sastavni dio ovogodišnjeg GatorFesta u zmajevačkom Katoličkom surduku bio je 12-metarski stol prepun domaćih delicija i 20-ak štandova na kojima su svoje proizvode predstavljali slavonsko-baranjski OPG-ovi, vinari i ugostitelji.

“Krivac” za to je osječka Privatna gimnazija Gaudeamus, koja je brojnim posjetiteljima odlučila predstaviti svoj projekt Okusi Panonije.

– Projekt provodimo s mađarskim partnerima, Udrugom ugostitelja. Njegova je vrijednost 3,5 milijuna kuna, od čega EU financira 85 posto. Rezultirat će uspostavom prekogranične, 100 kilometara duge gastronomske rute, koja će obuhvatiti 200 zanimljivih odredišta od Pečuha do Osijeka, uključujući male poduzetnike koji nude svoje usluge, hranu i smještaj na toj ruti – objašnjava Saša Šakić, voditelj projekta, napominjući kako je riječ o IPA prekograničnom programu Mađarska – Hrvatska. Kako ističe, cilj je projekta povećanje turističke aktivnosti regije, a glavni je cilj viša razina dodane vrijednosti u gastro-vinskoj ponudi na cijeloj ruti, koja bi trebala biti promovirana raznim marketinškim aktivnostima, između ostalog i marketinškom kampanjom, te infopunktovima u Pečuhu i Osijeku.

– Poznati smo po tome da se u nas dobro jede i pije, ali je u svemu tome malo dodane vrijednosti, pa želimo da ugostitelji na sve skupa počnu gledati i drugim očima. Za 50-ak kuna u ovom se trenutku može kušati neko vrhunsko slavonsko-baranjsko jelo i vrhunsko vino. No, neki žele drukčije. U svijetu su poznati nizovi, pa smo odlučili napraviti priču o najreprezentativnijem panonskom ručku, dakako u nekoliko nizova, povezavši ga s pričom o povijesti, kulturi i kulinarstvu – priča Šakić, napominjući kako će takve nizove ugostitelji moći skuplje naplaćivati, i po 50-ak eura, a gost će na jednom mjestu moći kušati veći dio slavonsko-baranjske ponude, izabrati ono što mu se najviše sviđa i otići zadovoljan. Siguran je, kaže, da će o tome pričati kada dođe kući, što znači i potencijalni dolazak novih gostiju, ali i brojni povratci u Slavoniju i Baranju.

SLIKA DUNJA O,7 LITRE

Panonski ručak u nekoliko nizova predstavio je Pavao Josić iz vukovarskog obrta Megaron. Sve je, dakako, počelo rakijicom i “pod 45 stupnjeva” narezanim delicijama, poput kulena, kobasice i šunke. Uslijedila je domaća juha, potom kuhano meso i povrće s raznim sosovima. “U prikrajku” je čekala ukusna sarma, nakon koje je izvrsno “sjela” bečka šnicla. Za one koji preferiraju teletinu, pobrinuli su se kuhari Vinarije Josić, posluživši teletinu ispod peke i krumpire. Nekomu za ukras, a nekomu kao važan segment dobrog ručka, za salatu je ponuđeno svježe domaće povrće. I, dakako, na kraju gužvare s makom i orasima. Panonskom ručku “štih” su dali tamburaši iz Batorekove škole.

Ivica GETTO
Website Apps