KRALJICA VOĆNIH RAKIJA

7. lipnja 2015.
Kraljica voćnih rakija : rakija od kajsije
Kajsijevaca_01
Svi koji su kušali Kneževu rakiju od kajsije znat će o ćemu pišemo.  Kajsija, koja sada dolazi u rod sirovina je za najdelikatniju, ali i najbolju voćnu rakiju koja se može kušati u Baranji. U destileriji u Kneževim Vinogradima proizvodi se nadaleko poznata Kneževa rakija na tradicionalni način . Samo  zdravi i zreli plodovi “temelj” su čitave proizvodnje.
Kajsijevaca_03
Ubrani plodovi ručno se otkoštavaju i u kontroliranim uvjetima prepuštaju fermentaciji-vrenju. Nakon 20-25 dana pristupa se prvom pečenju rakije. Kada se obavi prvo pečenje ukupne količine pripremljenog koma, pristupa se drugom pečenju, te se dobiva konačni proizvod rakija od kajsije-prepečenica. Dobivena rakija nakon toga odlazi u “banku rakije” objekt smješten u temeljima Kneževe kušaonice , u kojem duboko ispod površine,  rakija u tami i pri ujednačenoj temperaturi od 10-tak stupnjeva  narednih 18-20 mjeseci  poprima svoj konačni oblik – vrhunskog voćnog alkoholnog napitka – rakije od kajsije.

IMG_9628_9680

U ovom proizvodu, spoju tradicije i iskustva  očuvani su za budućnost okusi i mirisi Baranje naših starih. Visoki kvalitet rakija proizvedenih u Kneževoj kušaoni prepoznat je na mnogim natjecanjima i ocjenivanjima, pa je tako Kneževa rakija tradicionalni  proizvod sa najviše zlatnih odličja sa ocjenjivanja  ;                                                           HGK 2007,2008,2009,2010,2011,2013,2014,Eko – etno Hrvatska, Najbolje od najboljeg Hrvatska, Vinkovačke jeseni, Đakovački vezovi, Novosadski sajam……
 Sve napisano u ovom članku vođeno je osnovnom idejom da se domaći, vrhunski proizvod prepozna i kao takav, primjereno kvaliteti koju posjeduje, konzumira u ograničenim, malim količinama, promovirajući tako kod poznavatelja izvrsnosti, kulturu pijenja vrhunskuh voćnih rakija.
Iva Arači/baranja.hr
Website Apps