Gradsko vijeće Belog Manastira nije prihvatilo gradonačelnikov Prijedlog odluke o povjeravanju komunalnih djelatnosti Baranjskoj čistoći. Nije ga, doduše, ni odbilo, jer je ta točka dnevnog reda “prolongirana” za iduću sjednicu, sazvanu za 1. srpnja, dan nakon što tvrtki Slonja istekne ugovor o obavljanju komunalnih poslova. Oporba je, naime, prije te točke dnevnog reda napustila gradsku vijećnicu, čime je izazvala nedostatak kvoruma, jer se neki vijećnici na sjednici uopće nisu pojavili. Nezavisni gradski vijećnik Robert Jankovics još je uoči utvrđivanja dnevnog reda u ime oporbe zatražio skidanje te točke s dnevnog reda, ali njegov prijedlog većina nije prihvatila.

– Osnovni razlog inzistiranju da se točka skine s dnevnog reda jest činjenica kako, bar mi u oporbi, nismo dobili troškovnik Baranjske čistoće. Podsjećam da je prije četiri godine, kada se tvrtka za obavljanje komunalnih poslova birala preko natječaja, Baranjska čistoća za više od 100 tisuća kuna bila skuplja od Slonje. Stoga je tvrtka Slonja i dobila posao koji je obavljala protekle četiri godine – obrazložio je Jankovics.

Gradonačelnik Ivan Doboš je, pak, nakon prekinute sjednice, istaknuo kako je posrijedi samo odugovlačenje nečega što je neizbježno.

– Komunalne djelatnosti odlučili smo povjeriti gradskoj tvrtki i tako će biti. Da je Vijeće danas prihvatilo prijedlog, odluka bi odmah bila objavljena u Službenom glasniku, a Baranjska čistoća mogla bi poslati troškovnik i ponudu te s 1. srpnja krenuti u obavljanje poslova – kaže Doboš, naglašavajući kako se sada sve nepotrebno prolongira za tjedan dana. Ističe kako će povjeravanjem poslova Baranjskoj čistoći grad dobiti, ako ne istu, još bolju uslugu, uz niže ili iste cijene. Što se mogućnosti Baranjske čistoće za obavljanje novih poslova tiče, Doboš tvrdi kako 80-ak posto ukupnog opsega bez problema može obavljati, a najveći će problem biti zimska služba. Nije isključeno, dodao je, da Baranjska čistoća za taj dio komunalnih poslova angažira upravo Slonju. Govoreći o novom zapošljavanju u Baranjskoj čistoći, naglasio je kako je direktor tvrtke Branko Migles već obavio razgovore s nekim, sada već bivšim djelatnicima Slonje, a za ostatak je potrebne radne snage već raspisan (i zatvoren) natječaj, na koji se javio velik broj ljudi.

– Iako se cijeli postupak nepotrebno oteže, Beli Manastir neće biti prljav – naglasio je Doboš.

Ivica Getto

Website Apps