Do kraja 2015. godine bez prava na socijalnu pomoć, na razdoblje od najmanje tri mjeseca, moglo bi ostati 2274 radno sposobnih korisnika belomanastirskog Centra za socijalnu skrb. Naime, sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi, koji je stupio na snagu 1. siječnja 2014. godine, nezaposlene, a radno sposobne osobe mogu dobiti rješenje o pravu na socijalnu pomoć najduže na razdoblje od dvije godine. Nakon dvogodišnjeg korištenja ”socijale”, pravo im automatski prestaje, dok novi zahtjev nadležnom Centru mogu podnijeti tek za tri mjeseca. Doduše, svih 2274 korisnika neće bez prava na naknadu ostati istovremeno, već nakon isteka dvogodišnjeg razdoblja, u ovosinosti o datumu početka korištenja naknada. Spomenuti broj korisnika zajamčenih minimalnih naknada na području pod ingerencijom belomanastirskog Centra je više od polovice ukupnog broja evidentiranih, kojih je krajem svibnja bilo 3339 (ili 1571 obitelj, odnosno 811 samaca).

– Treba reći i da u kategoriju nezaposlenih radno sposobnih osoba ulaze i, primjerice, 15-godišnjaci koji ne idu u školu – kažu u Centru, naglašavajući kako se u RH punoljetnost stječe s 18 godina, ali radna sposobnost s 15 godina, do kada traje obveza osnovnog školovanja.

Zajamčena minimalna naknada iznosi 800 kuna za samca, koliko i za samohrane roditelje, te 480 kuna za odrasle članove kućanstva i po 320 kuna za svako dijete. Tako četveročlana obitelj, u kojoj otac i majka ne rade, a radno su sposobni i imaju dvoje maloljetne djece, na ime zajamčene minimalne naknade mjesečno mogu inkasirati 1600 kuna. Uz to, dok traje školovanje djece, pripada im daljnjih 600-tinjak kuna te određene povlastice u skladu s ”težinom” socijalnog programa jedinice lokalne samouprave u kojoj žive. Isto tako, određena naknada zajamčena je i onima narušenog zdravlja. Stoga su podijeljena mišljenja oko toga je li sporna zakonska odredba (ne)opravdana. I dok jedni tvrde kako posla (bar sezonskog) ima, samo ga treba potražiti, te kako je korisnicima ”socijale” jednostavnije sjediti kod kuće i primati isto novca koliko bi primali i prilikom obavljanja sezonskih poslova, drugi su se na odredbu Zakona okomili drvljem i kamenjem. Tvrde kako maksimalan iznos ”socijale” i ostalih zajamčenih im primanja nisu dovoljni ni za prehranu, te kako su radno sposobni, a nezaposleni najčešće najnižeg obrazovnog statusa, često s nizom problema, pa im je teško naći posao. Posebice u nezavidnoj gospodarskoj situaciji kakva je u nas. Inače, u RH je krajem travnja bilo 102.379 primatelja ”socijale”, od čega njih 50.798 radno sposobno, ali bez posla.

Ivica GETTO
Website Apps