PROMENADA U KOPAČKOM RITU

14. lipnja 2015.

U vrijeme turskih osvajanja Baranja je imala Sulejmanov most, koji je kroz baranjsku močvaru spajao Osijek s Dardom, i doimao se kao osmo svjetsko čudo.

Gradilo ga je, u 16. stoljeću, 25.000 turskih vojnika. Premda, navodno, nije bio pretjerano lijep, divio mu se i cijeli zapadni i istočni svijet, pa tako vjerojatno i sam sultan Sulejman Veličanstveni.

Od tada do danas Dunavom i Dravom proteklo je mnogo vode. Sagrađeni su brojni mostovi i povezane obale rijeka, ali ni jedan most nije ostavio trag u povijesti poput onog Sulejmanovog. Do nedavno. Iako kraći (turski je bio dug osam kilometara), novi baranjski drveni most, točnije šetnica u Kopačkom ritu, do sada nikoga nije ostavila ravnodušnim. Kako ističe Ružica Marušić, voditeljica Službe za prezentacijske aktivnosti Javne ustanove Park prirode Kopački rit, idejni je tvorac mosta (ali i cijelog prijamnog centra) arhitekt Antun Diklić, koji je bio inspiriran upravo znatno starijim “bratom” – Sulejmanovim mostom.

– Ukupna dužina šetnice je 2550 metara, od čega je 1650 metara sagrađeno od drva, većinom od hrasta, a djelomično od bagrema – priča Marušić, ističući kako od prijamnog centra do pristaništa vozi brodica.

Više-manje građevinski radovi potpuno su završeni. Preostaje samo izrada stepenica uz nasip. Iako je službeno otvorenje šetnice, zajedno s cijelim obnovljenim prijamnim centrom, planirano za kraj lipnja, već sada privlači brojne goste, koji odnedavno i pješice mogu doživjeti Kopački rit u malom, bogatu ritsku vegetaciju, trsku i šaš, lopoče i vrbe, osluhnuti pjev ptica i, ukratko, doživjeti relaksaciju kakvu samo netaknuta priroda može omogućiti, posebice nakon napornog radnog dana u “džunglama” od asfalta.

– Radovi su izvođeni po etapama, kako je novac pristizao. Sama šetnica građena je približno godinu dana. Trenutačno su u izradi poučne ploče, na kojima će biti predstavljene glavne vrste flore i faune Kopačkog rita, ali i neke zanimljivosti o samom parku – priča Marušić, naglašavajući kako su dio šetnice i prekrasna odmorišta s klupama, na kojima posjetitelji mogu na trenutak predahnuti.

Cijelu ideju o gradnji šetnice prihvatilo je resorno Ministarstvo okoliša i energetske učinkovitosti kao i Ministarstvo turizma. U trenutku dok budete čitali ovaj tekst, šetnica će vjerojatno imati i svoje ime. Svojevrsni natječaj trajao je do 10. lipnja, a pristiglo je stotine prijedloga, pa će komisiji biti poprilično teško izabrati onaj najoriginalniji i najbolji. Baranjski lavirint, Crna roda, Šetnica orla štekavca, Staza vilinog konjica, Vilino krilce, Vrata raja, Bjelouška, List, Put mira, Most ljubavi, Kopčica, Staza prirode, Baranjska promenada, Osmo svjetsko čudo – aludirajući upravo na Sulejmanov most, samo su neki od zanimljivih prijedloga.

I LJETI I ZIMI

PP Kopački rit ponosi se i gotovo potpuno novim prijamnim centrom. Prvobitno izdanje, podsjetimo, izgorjelo je u požaru prije nekoliko godina. Osim recepcije, sada je na ulasku u ovaj baranjski raj na zemlji čitav niz sadržaja. Svi posjetitelji uskoro će moći pogledati modernu interaktivnu izložbu, s pomoću koje će moći doznati nešto više o Kopačkom ritu. Nadalje, u jednom od objekata bit će postavljene škrinje sa starim predmetima kako bi se gosti mogli upoznati s nekadašnjim načinom života stanovnika Kopačeva. Za osvježenje je zadužen cafe-bar “Lopoč”…

Cijela investicija, gradnja šetnice i uređenje prijamnog centra, stoji približno 15 milijuna kuna. Iz Ministarstva turizma stiglo je 700.000 kuna, dok je ostatak novca realiziran od Svjetske banke za obnovu i razvoj, posredovanjem Ministarstva okoliša i energetske učinkovitosti te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– Mislimo da je ovo pun pogodak. JUPP, Općina Bilje i Baranja dobili su atrakciju koja će, sigurno je, privući još više gostiju, domaćih i inozemnih. U svakom slučaju, posjetiteljima će na raspolaganju biti znatno više sadržaja nego prije, pa nije neskromno očekivati veći broj gostiju od prošlogodišnjih 27.000 – poručuju djelatnici JUPP-a.

Nisu samo obnovljeni prijamni centar i šetnica novost u Kopačkom ritu. Od nedavno je u pogonu i vlak Pužić, s 56 grijanih sjedećih mjesta. Između ostalih, i on je “krivac” što sezona posjeta čarima najveće srednjoeuropske močvare nikada neće prestati. Tako će, primjerice, turisti koji u Baranju i Slavoniju dođu zimi, imati jedan mogući sadržaj više, budući da se rijetko gdje, uz “debeli minus” može provozati netaknutom prirodom i uživati u njoj. Jer Kopački rit lijep je u svako doba godine. Kako u vrijeme dok buja vegetacija, tako i onda kada ga prekrije bijeli pokrivač. Upravo ovih dana, kažu posjetitelji, zbog veće razine Dunava, posebno je sve živopisno, budući da je voda preplavila kopačke livade…

ZOV PRIRODE

Premda je već mnogo puta pisano, nije naodmet podsjetiti kako je u Kopačkom ritu zabilježeno 300-injak ptičjih vrsta, te 60-ak vrsta sisavaca. Rit je od izuzetnog značaja za život i opstanak ptica močvarica, a poznat je i kao najvažnije mrijestilište riba dunavskog slijeva u ovom dijelu Europe. Prošle godine otkriveni su i do sada nezabilježeni “stanari”. Riječ je o sivom tolstolobiku (Hypophthalmichthys nobilis, Richardson, 1845.) i balonijevom balavcu (Gymnocephalus baloni, HolcĂk & Hensel, 1974.). Otkriveni su u sklopu međunarodnog IPA projekta “Aljmaški rit & Drávakeresztúri”, kada su djelatnici JUPP-a, u suradnji s Poljoprivrednim fakultetom Osijek, provodili istraživanje ihtiofaune. Nakon uzorkovanja i prikupljanja podataka rezultati su povezani u Ihtiološkoj studiji koju je izradio Zavod za lovstvo, ribarstvo i pčelarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku.

– Balonijev balavac riblja je vrsta svrstana u kategoriju CR (kritično ugrožena) u Crvenoj knjizi slatkovodnih riba Hrvatske – ističe Damir Opačić, ravnatelj JUPP-a, naglašavajući kako su na popisu zabilježenih vrsta riba u Kopačkom ritu sada 46 vrste.

Osim toga, važan je i pronalazak orhideje, koju su nadzornici, pretpostavlja se, u ritu sigurno vidjeli mnogo puta, ali nisu znali o čemu je riječ. Sve skupa dokazuje bioraznolikost baranjskog bisera prirode. Stoga ne treba dvojiti. Put pod noge i pravac Kopački rit, na uživanciju u veličanstvenoj tišini koju naglo prekida pjev ptica, prodorni zvuk orla štekavca ili brčkanje šarana.

I naravno, treba prošetati novom šetnicom, kao u nekom filmu ili bajci, dok uokolo blista kopačka flora i fauna. Sada, dok je ljeto, ali i kad snijeg i led prekriju Kopački rit, i tad će šetnica biti čudesna baranjska atrakcija.

Piše: Ivica GETTO

Website Apps