Hrvatske vode gradile su višenamjenski lateralni kanal između Zamjevca i Kneževih Vinograda dvije godine, a koštao je 102 milijuna kuna.

Riječ je o važnom višenamjenskom objektu koji služi u zaštiti od štetnog djelovanja voda, a osigurat će i dovoljne količine vode za navodnjavanje 5.500 hektara poljoprivrednoga zemljišta u Općini Kneževi Vinogradi. Tijekom vegetacijskog perioda voda će se zahvatom iz Dunava upuštati u kanalsku mrežu za vrijeme sušnog razdoblja i omogućiti navodnjavanje Dunavskog rita. Osim kanala, dugog 12,3 kilometra sagrađena je i reverzibilna crpna stanica kapaciteta 5 prostornih metara vode u sekundi, šest ustava i sifona, jedna vodna stepenica i četiri mosta. Hrvatske su vode počele su graditi kanal 2013. godine, a uporabna dozvola dobivena je 1. lipnja ove godine. Ukupna investicija vrijedna je 102 milijuna kuna.

vinogradi_zmajevac-774x450.png

Kanal i objekti pušteni su u rad danas poslijepodne, a na otvorenju je bio premijer Zoran Milanović, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina te predstavnici Hrvatskog sabora, Hrvatskih voda i Osječko-baranjske županije.

c3d20afe24bd8cbde40b.jpge2d5069f935f2f048d05.jpg

Otvarajući kanal i prateće objekte premijer Zoran Milanović je rekao kako je to dobar početak, no više bi volio da 102 milijuna kuna nisu uložile Hrvatske vode, odnosno država, nego da su iskorišteni fondovi Europske unije za taj posao. Odgovarajući na novinarska pitanja Milanović je ustvrdio kako Slavonija nije zapuštena zemlja nego zemlja koja nije dovoljno i na pravi način iskorištena. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je da moderni sustavi navodnjavanja nisu predviđeni za tradicionalne ratarske kulture, poput žitarica te da je cilj promijeniti strukturu poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj kako bi se više proizvodilo voća i povrća. Rekao je kako bolji dohodak od radno intenzivnih kultura mora preorijentirati poljoprivrednike. Na novinarski komentar o neisplativosti navodnjavanja u zemlji u kojoj nema dovoljno hladnjača, predadbenih kapaciteta i tržišta Jakovina je odgovorio kako za to u sljedećih 7 godina postoji 2,5 milijarde eura, odnosno 333 milijuna eura godišnje kroz Program ruralnoga razvoja te pozvao i lokalne zajednice i pojednice da predlažu nove projekte kako bi povukli taj novac EU. Programom ruralnoga razvoja, rekao je Jakovina, predviđena je i gradnja velikih sustava navodnjavanja, vrijednosti do 15 milijuna eura, u svakoj hrvatskoj županiji. Pozvao je županije da pripremaju projekte navodnjavanja, jer su oni nužni radi povećanja prinosa i bolje tehnologije proizvodnje te kompenzacije loših klimatskih uvjeta koje imamo, a Hrvatska je po tome još uvijek ispod prosjeka Europske unije. Izvijestio je da je već 10 do 15 projekata u visokoj fazi pripreme, pa vjeruje da će do prvog kvartala iduće godine, kada se očekuje raspisivanje natječaja, biti dovoljno projekata za velike sustave navodnjavanja.

d038c9d14e8d5fe3de55-1.jpg

Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić rekao je kako će voda iz sustava za navodnjavanje poljoprivrednicima biti na raspolaganju do kraja ove godine. Kao zanimljivost je istaknuo da je u posljednje dvije godine na tom prostoru iskopano 500 tisuća prostornim metara zemlje, a isto toliko je i nasipano uz novi kanal. Posebnost je crpne stanice u tome što će tijekom sušnih perioda vodu iz Dunava prebacivati preko nasipa u novi kanal i “proslijediti” na okolne njive, a u slučaju velikih oborina i poplava na njivama vodu iz kanala vraćati u Dunav.

Davor Lončarić

 

Website Apps