“Nedavno sam, zajedno s nekoliko kolegica, odlučila subotu provesti na Šećeranskom jezeru. Napravile smo sendviče, ispekle kiflice, pripremile piće i krenule. No kada smo došle do jezera, imale smo što vidjeti! Do sjenica se od metarskog korova ne može doći, smeća ime na sve strane, a korov je prekrio i klupe”, požalila nam se u telefonskom razgovoru jedna Belomanastirka, pitajući se tko je uopće zadužen za održavanje ovog potencijalno lijepog izletišta u koje je uloženo mnogo novca, o čemu je doznala iz medija.

Naša sugovornica nije jedina koja se požalila na zakorovljenost okolice Šećeranskog jezera. Primili smo još nekoliko sličnih poziva, a o neuređenom izletištu javno je na svom facebook-profilu prozborio i SDP-ov gradski vijećnik, Miloš Vojtek. “Jednostavno se ovim putem moram obratiti kao građanin i vijećnik grada Belog Manastira te iskreno reći i upitati gradsku upravu koja se hvali projektima na Šećeranskom jezeru, zbog čega je isto zaraslo travom i ambrozijim”, objavio je Vojtek, pitajući se kako je moguće dopustiti da mjesto na koje dolazi veliki broj ljudi i u koje su uložena velika sredstva ostane tako zapušteno.

Podsjetimo, uređenje jezera bilo je dio projekta BICBC – Prekogranična suradnja na unapređenju biciklističke infrastrukture na području Dunava i Drave, nastalom kao plod suradnje gradova Mohača s mađarske te Belog Manastira, Belišća, Hrvatskih voda i Osječko-baranjske županije s hrvatske strane. Nominiran je u okviru IPA prekograničnog programa, a ukupna mu je vrijednost dva milijuna eura, od čega milijun eura završava kod sjevernih susjeda. Što se Belog Manastira tiče, grad je postao bogatiji za 1900 metara biciklističke staze te rekonstruiranu zgradu stare crpne stanice između Karašice i Šećeranskog jezera, koja je prenamijenjena u nadzorno-informativni centar. Sve skupa, uz uređenje okoliša jezera, vrijedno je nešto više od 360.000 eura. Kroz tri manja projekta napravljene su sjenice, igrališta za kućne ljubimce, nabavljeni kanui… Riječ je o jednoj od najvećih belomanastirskih investicija u posljednje vrijeme.

S gradonačelnikom Belog Manastira, Ivanom Dobošem, telefonski smo razgovarali upravo u trenutku kada je, sa suradnicima, bio kod Šećeranskog jezera kako bi se uvjerio u pravo stanje. Potvrdio je kako je za održavanje jezera zadužen grad, ali zbog tehničkih razloga tamo do sada nije bilo značajnijih radova vezanih uz održavanje i uređenje.

Ivica GETTO
Website Apps