Nedugo nakon povratka u Baranju, krajem prošlog stoljeća, ta je hrvatska regija izgubila predstavnika u slavonsko-baranjskom okruženju imajući ih u posve lokalnim, odnosno nekolicinu u županijskim osječko-baranjskim okvirima.

Među njima je bila i Darda, koja je u dvije sezone napredovala isto toliko natjecateljskih razreda sada se probivši u četvrti državni koji se u istočnoj Hrvatskoj naziva Regionalnom međužupanijskom ligom. Trebalo je, dakle, desetljeće i pol da ta naglašeno nogometna regija iznjedri relevantniji klub čiji čelnici nisu to planirali, ali su složili pretpostavke i rezultat je bio logična posljedica osmišljene strategije.

Knez na duge staze

Pri tomu su prije dvije i pol godine pogodili dovođenjem iskusnog višnjevačkog trenera Zvonka Kneza za kormilara seniorske momčadi, koji je potom potvrdio da je stvaratelj na dulje staze dovevši klub na aktualnu ugodnu.

– Nakon što smo prošle sezone, kao trećeplasirani u prvoj županijskoj ligi, izborili osječko-vinkovački međužupanijski status za taj peti državni razred nešto smo se pojačali planirajući ostvariti plasman u gornjem dijelu. Uvod u sezonu nije bio dobar, ali kako je ona odmicala, postajali smo sve bolji, a najbolji sredinom prvenstva. Tada smo u posljednjih šest jesenskih i četiri prve proljetne utakmice pobijedili te tako, praktički, trasirali put u viši saziv. Serija je stala u Donjem Miholjcu, gdje smo izgubili derbi u prilično okrnjenom sastavu, ali smo tada već imali prednost koju smo do kraja sačuvali i zasluženo slavili – uvodno će tvorac današnje Darde, koja je, dakle, postala perjanica baranjskog nogometa.

To, dakako, ne bi bilo moguće bez logistike u kojoj su najviše potegnuli Zvonko Mesarić, Krešimir Vlašić, Željko Kundih i Miroslav Ileš stvorivši odlične radne uvjete. Iza kluba je stalo i kompletno mjesto na čelu s načelnikom općine Antom Vukojom, koji se brinuo da relativno skromne financije ne trpe. Ponašajući se domaćinski i u granicama mogućnosti, momčad na terenu se svakodnevno dizala da bi sada dosegnula zenit u samostalnoj Hrvatskoj nakon što je Darda u bivšoj državi već bila na sličnoj regionalnoj natjecateljskoj razini.

Postigli 78 pogodaka

– O zasluženosti osvajanja titule najbolje govore uvjerljivo najviše postignutih pogodaka kojih smo dali, 78, odnosno u prosjeku više od tri po susretu. Većinu tih pogodaka dali smo u drugom dijelu sezone kada smo igrački, nedvojbeno, bili slabiji nego jesenas, ali smo momčadski djelovali fantastično, kakav je bio i proljetni učinak. Deset smo, naime, susreta pobijedili, a po jedanput remizirali i izgubili od drugoplasiranog Jedinstva, kojeg smo preskočili u nastavku sezone te za sljedeću izborili viši status. Odlična atmosfera i složna momčad izbacila je u prvi plan napadača Ivana Dominkovića, koji je proljetos, jednostavno, eksplodirao te prilično pridonio klupskom usponu.

Knez arhivirao netom okončanu sezonu razmišljajući već o sljedećoj:

– Sigurno da idemo u kvalitetnije okruženje za koje se trebamo pojačati i pokušati zadržati postojeći igrački kadar. Čini mi se da potonje nećemo moći potpuno ostvariti jer su dečki amateri, a treba od nečega živjeti, tako da su mnogi u potrazi za egzistencijom na pragu odlaska iz Baranje. Neovisno o tome vjerujem da ćemo uspjeti složiti dobar kadar i širi od prethodnog sposoban parirati klubovima u novoj konkurenciji u kojoj ne mislimo biti samo jednu sezonu. Želja je i potreba, naime, kompletne regije imati klubove u višim razredima, pri čemu se, dakle, ne misli samo na jedan. Darda je prva krenula i pokazala put ostalim Baranjcima koji su prilično privrženi nogometnoj igri i zaslužuju gledati kvalitetniju – zaključio je Višnjevčanin na klupi Darde koju će voditi i u sljedećem ciklusu.

Dražen LEKŠAN
Website Apps