Dašak Baranje u Dramlju

24. lipnja 2015.

Kako sam ove godine odlučila otići na more sa obitelji u Crikvenicu morala sam vidjeti kako sada izgleda odmaralište za djecu Villa Baranja. Radi se o odmaralištu koje je u vlasništvu grada Belog Manastira te baranjskih općina. Svake godine djeca iz osnovnih škola na području Baranje imaju priliku ići na ljetovanje koje traje sedam dana i uz pet obroka dnevno cijena je oko devetsto kuna.
Ja sam kao osnovnoškolka išla dva puta. I sjećam se da je uvijek bilo lijepo i zabavno. No, objekt sam po sebi nije bio baš u najboljem stanju. Iznenadila sam se kada sam vidjela kako sada izgleda.

– Zbog pogrešaka u izradi montažnih pregradnih zidova, te nekorištenja prostora iznad menze, gdje treba utvrditi mogućnost nadogradnje, Vila je registrirana na 29 ležajeva, ali se ona prenatrpava s više od 40 – ističe Jalšovec.
Naglašava kako zbog toga postoji mogućnost zatvaranja objekta i naplate visokih kazni od strane inspekcija. Nadalje, tvrdi kako je evidentiran nezakonit rad u smislu korištenja, jer je odmaralište registrirano kao dječje, a popunjava se i odraslim osobama, što također podliježe kažnjavanju. Uz sve to, dodaje Jalšovec, organizaciju ovakvih ljetovanja mogu raditi samo turističke agencije, dok škole i Stanouprava nisu registrirani za takvu djelatnost.
Procjenjuje kako je idućih godina u Vilu potrebno uložiti između 300.000 i 400.000 kuna, te podvlači kako se objekt koristi samo tri mjeseca godišnje, što je malo. Stoga predlaže preregistraciju odmarališta u hostel i davanje u dugogodišnji zakup, putem natječaja, onoj pravnoj osobi koja je registrirana za ovakvu djelatnost u cjelini. Jedna od adekvatnih pravnih osoba upravo je njegova Galacticanet, jedina takve vrste u Baranji. Stoga je, uz dopis, svim načelnicima poslao i pismo namjere, kojim jamči organiziranje ljetovanja djece, njihovu animaciju, poboljšanje ishrane i ulaganje 300.000 kuna (u razdoblju od tri do pet godina) u Vilu. Direktor Stanouprave Vlado Kedmenec nije htio opsežnije komentirati sadržaj dopisa. Rekao je samo kako Stanouprava može organizirati ljetovanja u Vili Baranja, osim prijevoza.

Preuzeto sa http://www.glas-slavonije.hr/214563/4/Vila-Baranja-u-Dramlju-se-nezakonito-koristi

Objekt se nije zatvorio. Saznala sam od prvog susjeda kako su pripreme u tijeku i kako se samo čekaju djeca da napune odmaralište. Isto tako doznajem kako piše i u gore navedenom tekstu da su dolazili i umirovljenici. Ali kako ih ne bi zatvorili morali su ili promijeniti ime u hostel ili dovoditi isključivo djecu u odmaralište. Jer su registrirani kao odmaralište za djecu.

Ovako je odmaralište izgledalo prije uređenja

(Slika preuzeta sa web stranice http://oaza-bm.hr/index.php?option=com_content&task=view&id=418)

20090901-Vila Baranja u Dramlju
U odmaralište se uložilo mnogo novaca, to je i meni jasno kada se sjetim kako je izgledalo i kako sada izgleda. Obnovljeno je i mislim da će djeca još više uživati u slobodnim danima zajedno sa svojim kolegama iz škole.

Što se tiče same lokacije, ne može bolje! Plaža je jako blizu, dijeli ih nekoliko stepenica; Dramalj je mjesto povezano šetalištem uz more s Crikvenicom. Tako da i ta duga šetnja nije tako mrska jer se može puno toga lijepoga vidjeti.
Smatram kako je to lijepa prilika za djecu iz Baranje da idu na more po povoljnoj cijeni i drago mi je što takav objekt još uvijek funkcionira.

 

A. Munk

Website Apps