U sklopu dvogodišnjeg projekta “Civilno društvo za odgovorno upravljanje” uspostavljena je lokalna stručna platforma sastavljena od pet članova i članica izabranih organizacija civilnog društva sa područja grada Belog Manastira, te predstavnika lokalne uprave i javnih institucija grada Belog Manastira, a u svrhu jačanja načela dobrog upravljanja i anti-diskriminacije na lokalnoj razini.

Lokalna stručna platforma

Projekt se provodi na području Republike Hrvatske, u šest gradova u Osječko-baranjskoj, Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji: Osijek, Beli Manastir, Slavonski Brod, Nova Gradiška, Pakrac i Lipik.

Svrha lokalnih stručnih platformi je da kroz svoj rad razvijaju međusektorsko partnerstvo te unaprjeđuju implementaciju načela dobrog upravljanja i anti-diskriminacije, predlažu korake i mjere za implementaciju načela dobrog upravljanja i anti-diskriminacije na lokalnoj razini; da služe kao punktovi građanima i građankama u problemima koji se tiču anti-diskriminacije i dobrog upravljanja, da promoviraju načela dobrog upravljanja i anti-diskriminacije a na sastancima identificiraju pojedini problem u sredini u kojoj djeluju a kako bi predložili korake/mjere za rješavanje problema.

Prvi inicijalni sastanak lokalne stručne platforme održan je uz svesrdnu podršku i pomoć gradske uprave Beli Manastir pružajući prostor Male vijećnice grada Belog Manastira za potrebe inicijalnog sastanka, a sastanku su uz članice i članove prisustvovali članovi projektnog tima IPA 2011 „Civilno društvo za odgovorno upravljanje“ Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, voditeljica projekta Ljiljana Božić-Krstanović i projektna asistentica Una Josipović. Osnivanju platforme prethodio je petodnevni trening u Zagrebu na temu „Monitoring politika povezanih s dobrim upravljanjem i anti-diskriminacijom“ koju su vodili treneri iz Nizozemske, te motivacijski sastanci u Belom Manastiru tijekom travnja 2015.U lokalnoj stručnoj platformi Beli Manastir djeluju gđa. Ana Jelčić  predstavnica Mirovne grupe OAZA, gđa Erika Jasnić , predstavnica Projekta Građanske Demokratske Inicijative – P.G.D.I, gdin. Duško Kostić , predstavnik Udruge Romskog prijateljstva LUNA, gđa Mirela Kotromanović , Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova grada Belog Manastira, te gđica Bojana Tešić , predstavnica grada Belog Manastira iz Baranjske razvojne agencije.

Na inicijalnom sastanku govorilo se o problemima Romske manjine u Belom Manastiru i Dardi, problemu zbrinjavanja žrtava obiteljskog nasilja, pa time i neadekvatnosti njihovog zbrinjavanja, o problemu nezaposlenosti i odlaženja u druge zemlje sve većeg broja mladih iz Baranje, te manjku financijskih sredstava za sve veći postotak socijalno ugroženih osoba.

Igor Lovaković/baranja.hr

Website Apps