Iz dana u dan sve je više informacija o ulaganju u baranjske općine iz državnog i EU proračuna. Tako će, primjerice, više od milijun kuna ovih dana stići u općinu Darda. Riječ je o dva projekta obnove realizirana preko Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša.

– Riječ je o obnovi energetske ovojnice i stolarije na Dječjem vrtiću te Domu kulture. Oba su projekta vrlo značajna, to više što će pridonijeti velikoj uštedi na troškovima grijanja. Osim toga, stolarija na Domu kulture nikada nije obnavljana – kaže načelnik općine Darda Anto Vukoje, naglašavajući kako su projekte nominirali Dječji vrtić i Općina. Prvi je vrijedan 540.000 kuna, drugi 480.000 kuna, a model financiranja je isti, 80 posto sredstava pristiže iz državnog, odnosno budžeta Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša, dok će 20 posto od ukupnog iznosa financirati Općina. Vukoje ističe kako će i nadalje vrijedno raditi na izradi projekata, te se javljati na nove natječaje. I općina Jagodnjak se u posljednje vrijeme može pohvaliti s nekoliko značajnijih državnih investicija. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, naime, nedavno je obavila novu isplatu na osnovi odobrenih sredstava iz IPARD programa, za završeno ulaganje u sklopu mjere 301 “Poboljšanje i razvoj ruralne infrastrukture“. Jagodnjačanima je isplaćeno nešto više od 2,6 milijuna kuna za ulaganje u gradnju javnih lokalnih nerazvrstanih cesta, uključujući pripremne radove, zemljane radove i radove na strukturi površine ceste.

– Treba reći kako je iz državnog proračuna pristigao novac i za sufinanciranje obnove pravoslavne crkve u Jagodnjaku, obnovu spomenika u Bolmanu i rekonstrukciju kolnika na Vijencu Nikole Tesle. Isto tako, odobreno nam je 615.000 kuna za obnovu Doma kulture u Bolmanu te pomoć za dopunu izrade prostornog plana – naglašava načelnik općine Jagodnjak Anđelko Balaban. Podsjećamo i na ugovor potpisan između predstavnika Općine Draž i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, kojim su utvrđene pojedinosti vezane uz obnovu Batine čime bi joj, bar djelomično, trebao biti vraćen stari sjaj.

– Riječ je o projetu ‘Dunavski pogled – uređenje javne turističke infrastrukture’, vrijednom nešto više od osam milijuna kuna koji smo nominirali na jedan od natječaja za nepovratna sredstva iz EU fondova iz programa regionalne konkurentnosti – objašnjava načelnik općine Draž, Stipan Šašlin. Ne treba zaboraviti ni na Program integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije pilot-područja malih gradova na ratom pogođenim područjima, koji provodi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a u cijelosti se financira iz fondova EU. Njime je obuhvaćen Beli Manastir (dijelom i Darda), a riječ je o 24 milijuna eura, koji bi tijekom idućih godina trebali biti utrošeni za poboljšanje infrastrukture, jačanje potencijala rasta, povećanje atraktivnosti za življenje i potencijala ulaganja (…), jednostavno rečeno, za boljitak života. Kako to u nas obično biva, komentari oko državnog ulaganja u Baranju različiti su. Dok su jedni puni riječi hvale, drugi sve skupa objašnjavaju (pred)izbornom godinom, tvrdeći kako je sve to samo ”kap u moru” stvarnih potreba Baranje i njezinih stanovnika…

Ivica GETTO
Website Apps