NEMA NOVCA ZA VIŠU LIGU

2. srpnja 2015.

Iz dana u dan sve je više dokaza kako ekonomska situacija u Baranji nije nimalo sjajna. Osim po broju nezaposlenih, korisnika raznih oblika socijalne pomoći, odlazaka ”trbuhom za kruhom” i slično, kriza je uzela maha i u sportu. Pravi primjer za to su nogometaši Hajduka iz Popovca. Premda su protekle natjecateljske sezone suvereno vladali Drugom županijskom nogometnom ligom NS Beli Manastir, te nakon završetka natjecanja, kao prvoplasirana momčad, u dvije kvalifikacijske utakmice za popunu Prve ŽNL svladali svoje protivnike iz Narda i Šaptinovaca, ”tanki” budžet učinio je svoje. Ono što su postigli na zelenom sagu, ispostavilo se, nije bilo dovoljno za prijelaz u viši stupanj natjecanja. Zbog nedostatka novca odustali su od I. ŽNL, pa će i iduće sezone nastupati u dosadašnjem stupnju natjecanja.

– Čelnici kluba su na posljednjem sastanku odlučili da zbog nedostatka sredstava neće nastupiti u višem stupnju natjecanja, pa će iduće sezone nastaviti s natjecanjem u drugoj ŽNL – kaže Zlatko Novak, tajnik NS Beli Manastir, napominjući kako su zbog toga, djelomično, pomogli nogometašima Bilja, koji su ”opstali” u I. ŽNL. Kaže kako se odustajanja od sudjelovanja u višim stupnjevima natjecanja ne događaju samo u Baranji, već i u drugim dijelovima Republike Hrvatske, gdje su također osnovni uzroci – financije. Tanki proračuni jedinica lokalne samouprave najveći su problem, ali i oslanjanje klupskih čelnika na općinske i gradske budžete.

Načelnik općine Popovac Zoran Kontak nije sretan što popovački nogometni klub još neko vrijeme neće odlaziti na gostovanja izvan baranjskih granica, ali naglašava kako općinski proračun doista ne može zadovoljiti apetite nogometaša.

– Do sada su iz proračuna dobivali godišnje 80.000 kuna. Iznos je, zbog plasmana u viši stupanj natjecanja, mogao biti nešto veći, ali su klupski čelnici zaključili kako im to ne bi bilo dovoljno – objašnjava Kontak. Kako bilo da bilo, Popovčani će iduće natjecateljske sezone igrati tamo gdje su bili do sada, a kada će im se opet pružiti prigoda za ”odlazak dalje”, teško je reći.

Ivica GETTO
Website Apps