Matura, fakultet?

3. srpnja 2015.

Zbog čega tolika buka oko državne mature, ne znam jel’ to postalo tako teško ili su maturanti naručeni da se stalno povlače po medijima kako bi se prikrile neke druge stvari. Ne znam, ali znam da je to najvažniji ispit u životu, da postoji trema i nervoza ali ovo je malo previše. Nije u redu da se kradu testovi, da se na bilo koji način pokušava varati cjelokupni sustav obrazovanja. No vi ste barem znali od prvog dana srednje škole da vas čeka matura, da morate imati dobre prosjeke da bi upali na željene fakultete. A što je s nama, tzv. pokusnom generacijom…. generacija prije nas se izvukla izborili su se da se odgodi državna matura, a nas “ratnu generaciju” nitko nije pitao jel hoćemo ili nećemo, ali dobro tko nam je kriv što smo bili pre pasivni da se izborimo za sebe. Ali eto, ja sam tek u trećem razredu srednje škole saznala da će se ipak pisati ta matura, nismo imali ispite iz prošle godine da vidimo kako i šta se traži. Taman dovoljno vremena da zezneš prosjek sa prva dva razreda u kojima ti se nije dalo učiti jer misliš da ćeš učiti za prijemni i da će ocjene biti manje važne. No eto i mi smo pisali državnu maturu samo nije se tolika buka dizala oko samog ispita. Da ne pričam o tome što su nam izborni predmeti počeli već u veljači pa smo paralelno učili i za redovnu školu i za maturu. Žao mi je što mi nismo imali točne informacije oko toga hoćemo li imati klasićnu maturu ili ovu novu, modernu, jer da smo znali odma na čemu smo možda bi se više trudili u srednjoj školi, znali bi što nas čeka, ozbiljnije bi shvatili školske obaveze. No, pisali smo ju i gle čuda, netko je čak i upao na željeni fakultet.

Ili smo mi drugačiji pa nismo ni pokušali krasti ispite i varati na državnom ispitu ili je nešto drugo u pitanju. Srednjoškolci su danas nekako drugačiji od nas starijih generacija. Da, znam da je razlika u par godina ali nekako mi se čini da je tako. Ili su to masovni mediji uzeli pod svoje pa je popularno pojavljivati se na televiziji, bitno je biti viđen bez obzira koji je razlog tome. I nama je bilo teško, ali mi nismo generacije društvenih mreža, nismo pravili paniku oko nečega za što smo znali da moramo odraditi i gotovo. Sjedi i nauči, ili nemoj, pa prođi sa srednjom ocjenom i plati daljnje školovanje. Očito su maturanti naučili dobiti sve na pladnju, pokušali su na lakši način proči na maturi; no to im nije pošlo za rukom i sada je tu problem. Odma se javlja stres, suze, drame drame i drame. Dobro, nije ni čudo da to rade jer vide da u ovoj zemlji moraš biti iznad svih, moraš biti najbolji, najpametniji kako bi postigao neke rezultate. Čak više ni te odlike nisu garancija da ćeš moći raditi ono što voliš, prehraniti svoju obitelj i biti sretan u svojoj zemlji.  Tako da se ne mogu kriviti ni djeca zbog svega. Nitko ih ne bi trebao prozivati što žele biti najbolji i uspješni mladi ljudi.

 

 

6321797391_7601ff1f40Matura je samo priprema za fakultet, ispiti su jako stresni, morate biti uporni i otporni na sve što vas snađe. Od profesora kojeg čekate cijeli dan; nije lako čekati usmeno odgovaranje od jutra do mraka da bi profesorica rekla kako više ne može, neka dođemo ujutro. Ona mora na kavu sa kolegicom. Do onoga kada po snijegu idete na ispit, svi mokri do kože, smrzavate se da bi vam rekli kako asistentica neće doći jer se ne može probiti kroz snijeg. No, sve se to prebrodi kada si mlad i kada stvarno voliš to što studiraš. Ipak su to najlijepši dani. To su opet ljudi koji su bliži vama po razmišljanju, idejama i afinitetima. Lakše se nađu zajedničke teme, uči se zajedno za ispite, idete zajedno u noćne izlaske i ako imate sreće putujete zajedno. Sve su to stvari koje vas opet pripremaju za slijedeće zadatke i probleme u životu. Ja sam na fakultetu upoznala prekrasne ljude i stekla tri prijateljice za cijeli život a nikoga nisam znala kada sam došla na prvo predavanje. Stisnite zube, nije to sve tako jako dramatično i teško kao što se na prvu čini.

Shvatit će te da se isplati ta državna matura i sav taj stres jer “sve je lako kad si mlad, svako odijelo dobro ti stoji, svaka rana manje boli…” uživajte, izlazite, družite se, putujte i naravno učite. Zapamtite, nekada je i dvojka petica! Matura je samo jedan korak ka odrastanju i obvezama koje vas čekaju kasnije.

Slike preuzete sa web stranica

narod.hr

zivotna-skola.hr

 

A. Munk/baranja.hr

Website Apps