Tijekom ovogodišnje jeseni na području Baranje bit će otvorena najmanje još jedna socijalna samoposluga. Tvrdi to Igor Jakobfi, predsjednik udruge Prijatelja svetog Martina, koja je inicirala te u travnju ove godine i otvorila prvu baranjsku socijalnu samoposlugu, smještenu u belomanastirskoj Ljepotici, u prostorima tvrtke Cosmosol (skladište bivšeg ”malog” Konzuma).

– Potreba ima za još minimalno dvije samoposluge, ali za sada je sigurno da će u listopadu biti otvorena jedna. U pregovorima smo s nekim općinskim čelništvima, pa nam se možda ostvari želja i za dvjema – priča Jakobfi, ističući kako se pojavio problem s dolascima ljudi u Beli Manastir. Tako su, primjerice, primijetili kako pojedinci po potrebne artikle dolaze pješice čak iz tridesetak kilometara udaljene Batine, a mnogo njih, iz različitih dijelova Baranje, stiže biciklom.

– Za sada imamo oko 200 korisnika kojima smo, od otvaranja trgovine do danas, podijelili najpotrebnijih životnih artikala u vrijednosti od približno 30-ak tisuća kuna – kaže, napominjući kako u rujnu planiraju uključiti još 20-ak obitelji, premda bi ih, sukladno cenzusima, mogli uključiti znatno više. Na policama socijalne samoposluge nalaze se prehrambeni artikli s dugim rokom trajanja i razne higijenske potrepštine. Problem je s namirnicama koje imaju kraći rok trajanja i koje bi se trebale čuvati u hladnjaku.

– Imamo samo jedan mali hladnjak, pa bi nam, u svakom slučaju, dobro došao veći – ističe Jakobfi, objašnjavajući kako do namirnica dolaze isključivo putem donacija. Između ostalih donatora, izdvaja župljane župe Branjin Vrh, te škole iz Šećerane, Popovca i Čeminca s pripadajućim područnim školama. Zbog nelogičnih zakonskih odredbi, izostaju donacije u hrani kao pomoć prehrambenih tvrtki i trgovačkih lanaca koji na svaku donaciju moraju platiti porez. Odlučili su se i na organiziranje humanitarnih akcija, pa su tako na belomanastirskom trgu protekle subote prikupili namirnice u vrijednosti približno 3000 kuna i nešto ”živog novca”.

– Ovakve akcije planiramo organizirati bar jednom mjesečno – kaže Jakobfi te podsjeća i na humanitarni koncert u sklopu svibanjskog susreta kršćanskih glazbenika iz Baranje (u organizaciji Centra za kulturu), tijekom kojeg su prikupljali pomoć za jedno dijete iz Kneževa. Da potrebe za otvaranjem socijalnih samoposluga na području Baranje ima, dokaz je više od 3200 korisnika zajamčene minimalne naknade koju isplaćuje Centar za socijalnu skrb Beli Manastir. Radno vrijeme socijalne trgovine je svakog ponedjeljka i srijede od 17 do 19 sati, te subotom od 9 do 11 sati.

Ivica GETTO
Website Apps