Samo nekoliko dana predaha uzeli su si čelnici Općine Bilje i Turističkog ureda Turističke zajednice općine Bilje nakon svečanosti obilježavanja Dana općine i Dana povratka kako bi se nakon toga odmah prihvatili opsežnih priprema za turističke aktivnosti koje im predstoje.

I na općinskoj proslavi gledalo se da s manifestacijom pridonesu turističkoj promociji svih mjesta i Parka prirode Kopački rit gdje su i svečano prezentirani novi i obnovljeni sadržaji, a načelnik Željko Cickaj i direktorica Turističkog ureda Daniela Mihaljević ističu kako je turizam važna odrednica na njihovu području pa stoga potiču i podupiru brojne manifestacije koje dovode goste na njihovo područje.

– Evidentno imamo blago povećanje dolazaka i noćenja gostiju, što je rezultat ulaganja u brojne marketinške alate kojima sve uspješnije promoviramo našu destinaciju: web-aplikacija, aktivnosti internetskog marketinga, offline oglašavanje u tiskanim medijima, društvene mreže i nova turistička image brošura Bilja. Također, u proteklom vremenu imamo povećanje smještajnih kapaciteta, prvenstveno otvaranje hotela Lug s četiri zvjezdice, koji je uveliko podigao cjelokupnu razinu turističke ponude. Istodobno, otvaranje smještajnih kapaciteta u Zlatnoj gredi. Eko centar Zlatna greda, Park prirode Kopački rit i lovišta Hrvatskih šuma golemi su potencijal i okosnica turizma, s kojima uspješno surađujemo već dugi niz godina – navodi direktorica Mihaljević.

TZO Bilje

Turisti, koje više zanimaju kontinentalne destinacije, na području općine Bilje imat će na izboru obilje manifestacija koje najavljuju. Tako predstoji u kolovozu, zadnji vikend, međunarodna smotra folklora u Vardaracu gdje se tradicionalno kroz bogati kulturno-zabavni program promovira kultura plesa i folklora iz okolnih zemalja. Organizator su Općina Bilje i MKUD Vardarac. U kolovozu će se održati Sataraš fest u Kopačevu jer se brojne obitelji bave proizvodnjom povrća, prvenstveno paprike, rajčice i luka. Manifestacija je festival na otvorenom, posvećen kuhanju i degustaciji specijaliteta od mješavine ovog povrća, uz zabavni program, a organiziraju je MKUD “Arany Janoš” i DZMH Kopačevo. U rujnu, 5. i 6., su Međunarodni etnosusreti pa će u Bilju ugostiti brojne KUD-ove iz zemlje i inozemstva, uz sajam domaćih proizvoda hrane i pića, te bogati zabavni program. Ovom manifestacijom naglašavaju gastronomsku i ekoponudu baranjskih domaćih specijaliteta te domaćeg vina i rakije, organizatori su Općina Bilje i TZO Bilje. U rujnu, 19. i 20., Ribarski su dani u Kopačevu – Sajam domaćih proizvoda, kolača, crvene mljevene paprike, meda, vina, rukotvorina te nastup brojnih KUD-ova u središtu sela za vrijeme kojeg se služe specijaliteti od ribe i izlažu stari ribarski alati i etnosoba u organizaciji Općine Bilje i TZO-a Bilje. Dana 3. listopada je Festival paprike u Lugu, dan kada se slavi tradicija proizvodnje sitne mljevene paprike karakteristične za ovaj kraj. Na ovoj manifestaciji proizvođači se okupljaju i nude svoje proizvode uz zabavni program i gastrospecijalitet – kuhanje fiš-paprikaša u organizaciji Općine i TZ-a. U prosincu se održava Božićno selo u Bilju, predbožićna blagdanska cjelodnevna manifestacija, koja okuplja brojne sudionike – izlagače suvenira, djecu koja kite bor na otvorenom uz bogatu ponudu hrane i pića, prigodnu predstavu djece predškolske i školske dobi, te umirovljenika, zabavni program pod šatorom, a u organizaciji Općine Bilje i Savjeta mladih općine Bilje.

Darko PEJIĆ
Website Apps