Na moje veliko zadovoljstvo, donosim Vam kratki i ležeran kako Mirela kaže ljetni intervju! Ovim putem se zahvaljujem Mireli što je prihvatila odgovoriti na moja pitanja! Pročitajte što iskusna novinarka misli o stanju danas, koje su prognoze za budućnost i kako je biti novinar! I moram se pohvaliti da sam ja prva osoba koja Mirelu intervjuira. 🙂

Možete li nam reći nešto o sebi.

To mi najteže pada. Pričanje o sebi. Nikada zapravo,osim uskom krugu prijatelja ne znam odgovoriti na to pitanje. Navoditi općenite statističke podatke,šaljivo se izraziti ili biti strogo služben???? I,da…obično sam ja s druge strane upitnika 😉

Koliko dugo radite kao novinar i zašto ste odabrali baš to zanimanje?

Počela sam još u trećem srednje kao honorarac,onda je to poprimilo ozbiljnije konotacije. Za sve je kriva američka serija (mislim da se zvala “Poziv u ponoć”).O radijskom voditelju i njegovoj interakciji sa slušateljstvom u kasne noćne sate. Tu sam prvi put pomislila kako je to zanimljivo. Okušala se prvom prilikom na audiciji za spikera. Prošla, i tako je krenulo. Učila od najboljih,korak po korak…Ništa mi nije bio problem,pa čak ni tadašnji uređaji za snimanje koji su bili jako teški (tzv. nagra).Trebalo je s njom hodati po gradu i snimati ankete..

Jeste li radili i na drugim medijima osim na radiju

Radio je bio i ostao moja jedina i prva ljubav. Radila sam u tri redakcije i sve su bile radijske. O ostalim medijima nisam ni razmišljala. Jer da sam, primjerice na TV-u, garant bi prilikom pogreške okrenula očima (to je jače od mene) i to bi bilo vrlo neprofesionalno. No, najbitnije je što me ostali mediji nisu niti privlačili na način na koji je to učinio radio. Pristupačan u svakom trenutku,spontan, otvoren, dinamičan, a opet pomalo tajnovit. Puno toga je sakriveno slušateljstvu pa su prisiljeni razmišljati i zamišljati.Stvarati si slike….

Koliko se situacija promijenila u zadnjih par godina što se tiče popularnosti vašeg medija

Što se popularnosti radija kao medija tiče,mislim da mlađe generacije preferiraju one radijske postaje gdje je više glazbe. Iako meni osobno to dođe kao svojevrsni jukebox,a ne radio. No, opet i to ima svojih draži, jer nikada ne znaš koja pjesma je sljedeća. Stariji su više zainteresirani za informacije i specijalizirane emisije iz kojih mogu puno toga doznati i informirati se. Stvari se mjenjaju,da. Moderniziraju. Potrebno je ići ukorak s vremenom i što se radijske proizvodnje tiče. Ne samo radi opstanka radija kao medija,već i zbog toga što su potrebni mediji (novine,radio,televizija) koji su većim postotkom vjerodostojni,sigurni u protoku informacija (iako ništa danas nažalost nije garancija). Internetski prostor je budućnost,ali s pregršt neprovjerenog i nebrojenim mogućnostima malverzacija( opet prošlostoljetni duh progovara iz mene…hahahaha)

Mislite li da radio gubi svoje slušatelje i da će izumrijeti?

Sad tražite da budem “Vidovita Mirela”. Sve su opcije otvorene. Stvari se rađaju,postoje i nestaju. No, ipak mislim da će pobijediti SLUH slušateljstva i da do takvog scenarija neće doći.

Možete li prokomentirati današnje medije, je li lakše bilo raditi prije, smiju li danas novinari zaista pisati o čemu žele i kako žele (iznositi svoje mišljenje itd)

Sve je lakše prije nego poslije. Ali sve nosi i ogromnu dozu osobne odgovornosti,savjesti,profesionalnog pristupa. Sloboda medija,pisanja,govorenja itd. uvijek je ovisila o raznoraznim parametrima.

Dobijete li čudne pozive u eter? Možete li navesti neki primjer ili podijeliti s nama neke anegdote

Bude svega…Pomalo morate biti i psiholog jer ne znate na prvu što osoba zapravo želi reći. U “euforiji” javljanja zna se dogoditi da se krivo izraze ili nespretno,pa je na vama da pažljivo slušate i čujete,te procijenite daljni tijek komunikacije. A, o našim nespretnim izražavanjima da ne pričam….jezik bude brži, pa nastanu složenice riječi za koje bi trebalo neki novi rječnik osmisliti..

Volite li svoj posao? Je li zanimljivo raditi na radiju

“Daaa te ne volim…bilo bi mi lako…bilo bi mi lako…” Znate tu pjesmu od Novih Fosila? Naravno da volim i uvijek je zanimljivo. Zanimljivo je i kad su sunčani i kad su oblačni dani.

Što po vama čini dobrog novinara? Otkrijte nam neke tajne zanata, za nas početnike

Dobar novinar je onaj koji misli kako je odrađeno moglo još bolje,te je uvijek spreman nešto novo naučiti i raditi na sebi.Do kraja radnog vijeka.Provjerava informaciju iz više izvora, objektivno joj pristupa itd .itd. Da ne držim predavanje sad. Svjedoci smo ogromne količine senzacionalizma i površnosti,a to se uglavnom događa iz razloga što pojedinci više “ljube sliku svoju” nego informaciju koju pokušavaju prenijeti.

Hoće li društvene mreže zamijeniti medije? Olakšavaju li vam posao?

Svakako da društvene mreže služe kao dobar izvor one nekakve početne informacije, i samim time olakšavaju traganje.

Koju glazbu najčešće slušaju Baranjci? Jesu li još aktualne tamburice ili je sad hit nešto poput Magazina ili Jelene Rozge?

Raznolika je vrsta glazbe koju Baranjci slušaju. Naglasak im je na domaćim uradcima,ali ima i hrpa onih koji su skloniji dobrim stranim stvarima.

Kada bi danas mogli birati posao; opet bi pobijedilo novinarstvo ili?

Zavisi što bi bilo na programu. 😉 To dovoljno govori o utjecaju medija.

A. Munk/baranja.hr

 

Website Apps