Župan dr. sc. Vladimir Šišljagić i načelnik Anto Vukoje sa suradnicima, održali su radni sastanak na kojem su dogovorili nastavak zajedničkih komunalnih i društvenih projekata. Također je održan sastanak i u Kneževim Vinogradima, gdje su župan Šišljagić i načelnik Deneš Šoja dogovorili suradnju u izgradnji turističkih sadržaja – vodenog parka s popratnim teniskim terenima na lokaciji postojećih bazena.

Osnovna škola u Dardi, čiji je osnivač Županija, intenzivno se obnavlja od 2012. godine, kada je promijenjana stolarija. Trenutačno se obnavlja pročelje i radi energetska ovojnica, što će biti završeno do kraja rujna. Vrijednost ovih investicija je 3,5 milijuna kuna. U svrhu energetske učinkovitosti obnavlja se i ambulanta u Dardi, za što je Županija također osigurala sredstva. U Švajcarnici se planira gradnja sportskog i dječjeg igrališta. Dokumentacija je ishođena, lokacija osigurana, a predviđena je vrijednost investicije 400 tisuća kuna. Dogovoreno je da će Općina i Županija zajednički sufinancirati ovaj projekt. Zbog nedostatka prostora, Općina je pokrenula izgradnju Dječjeg vrtića Radost u Dardi. Došlo se do prve etaže, u što je uloženo 1, 2 milijuna kuna i još je toliko potrebno da bi se zgrada završila. Projekt je nominiran na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja.

U Kneževim Vinogradima uz poljoprivrednu proizvodnju postoji orijentacija na ruralni i sportski turizam. Vodeni park je zamišljen kao centralna točka za vodene sadržaje u Baranji, što bi uz Kopački rit, vinske ceste, gastronomsku ponudu i druge prirodne ljepote, trebala biti okosnica ponude i najveći mamac za buduće goste. Postojeći bazeni tehnički su modernizirani, projektna dokumentacija za sanaciju bazenske školjke ishođena je i plan je do sljedeće sezone izvršiti potrebne radove. Na mjestu kuglane planira se gradnja smještajnih kapaciteta i proširenje ugostiteljskog prostora, a uz to još dva nova teniska terena. Dugoročni je plan gradnja vodenog parka, uređenje ribnjaka s bungalovima i kampa u sklopu ovog centra. Financiranje ovih investicija planirano je kroz mjere Programa ruralnog razvoja, iz drugih europskih fondova i sredstava resornih ministarstava, u čemu će partnerski sudjelovati Osječko-baranjska županija. Jedino će hotelski smještaj i ugostiteljski dio biti prepušteni privatnoj inicijativi, zaključeno je na sastanku.

Glas SlavonijeR.I.

Website Apps