Jedan od najvećih hrvatskih voćnjaka zasigurno je onaj u vlasništvu tvrke Rabo d.o.o. (bivši Baranjski voćnjaci) u sastavu Werkosgrupe. Nepregledne površine u okolici Kneževih Vinograda prostiru se na približno 120 hektara, a njima dominiraju jabuke, koji su osnovni adut tvrtke. Postale su pravi baranjski, čak i hrvatski, brend.

– Od ukupne voćarske proizvodnje na jabuku otpada približno 75 posto. Na ostatku površina uzgajamo nektarine i breskve – kaže Nikola Velicki, direktor tvrtke, ističući kako imaju najkvalitetnije i tržišno najtraženije sorte jabuka i selekcija u svakoj sorti, koje su zaštićene autorskim pravima, jer imaju karakterističnu boju, organoleptička svojstva i skladišnu sposobnost, čime su itekako konkurentne na inozemnom tržištu. To su već prepoznali kupci diljem Hrvatske, ali i oni iz raznih dijelova Europe, odnosno dalekih, egzotičnih zemalja, poput kupaca iz Afrike ili s Bliskog istoka.

– Posljednjih godina, osim većeg plasmana u najveće hrvatske i trgovačke lance regije, bilježimo velik rast izvoza. Naše se jabuke nalaze diljem Europe, pa i na vrlo zahtjevnim tržištima, poput onih skandinavskih, a tomu je tako zbog nekoliko razloga. Osim premium kvalitete proizvoda važno je istaknuti i našu odličnu infrastrukturu, odnosno tehnologiju, kojom, između ostalog, možemo sortirati i pakirati onako kako to pojedini kupci žele – objašnjava Velicki naglašavajući kako su ogromne razlike u zahtjevima kupaca. Dodaje kako iz dana u dan sve više staju uz bok najboljim proizvođačima jabuka – Talijanima. Bez obzira na vremenske uvjete, koji ove godine, u većini slučajeva, nisu mazili poljoprivrednike i voćare, očekuju prinos od približno 4500 tona jabuke iz vlastite proizvodnje. Ni to nije slučajno. Mnogo novca, znanja i truda uložili su u osiguranje i zaštitu od loših vremenskih uvjeta kao što su tuča ili mraz. Što se suše tiče, svoj je posao odradio sustav za navodnjavanje i prihranu.

– Počele su prve berbe sorte gala, a kako koja sorta bude dozrijevala, počet će i njihove berbe. Koliko se može vidjeti, neće biti nikakvog deficita, kako onih količinskih tako i onih vezanih uz kvalitetu – tvrdi Velicki. Nikako ne treba zaboraviti ni na njihovu rasadničku proizvodnju, jako važan dio korbiznisa. Riječ je o rasadniku s više od 800.000 sadnica, za koje je izvoz ugovoren i po dvije godine unaprijed. U ovom dijelu Europe pripadaju u red najvećih proizvođača sadnica, a po količini i kvaliteti konkuriraju najvećim rasadnicima iz Nizozemske i Italije, čija tradicija proizvodnje datira od prije 50 i više godina. U tvrtki radi nešto više od 100 radnika, a taj je broj u vrijeme berbe i dvostruko veći.

Ivica GETTO
Website Apps