SLAMA

8. kolovoza 2015.

 

“Tehnološki napredak i znanstvena dostignuća omogućuju nam naizgled neprestani rast i razvoj društva. Internet i telekomunikacijska tehnologija povezuju ljude diljem svijeta u djeliću sekunde, a tone informacija i raznovrsne vještine postaju svima lako dostupne. Unatoč svemu tome i dalje se vode ratovi i oružani sukobi, mnogi gladuju i obolijevaju, uništava se priroda i klimatski uvjeti te mnoge životinjske vrste izumiru. Umjesto ravnopravne podjele sredstava i prepoznavanja osnovne ljudske prirode, trčimo za novcem i moći, dok se novi naraštaji sve više zanose idejom sjedinjenja čovjeka i stroja. Došli smo do trenutka kad ostvarivanje istinskog jedinstva svih ljudskih bića zbog dobrobiti čovječanstva i svih drugih bića na planeti Zemlji postaje ne samo moralna zadaća nego i svojevrsni egzistencijalni imperativ.”, ističe Nikola Faller.

Slama2011_03_06

U nedjelja 9. kolovoza 2015., glazbeni program počet će u 15.00 sati kada će DJ LOKI LOYAN puštati world & etno glazbu, a u 16.00 sati počinje preventivna akcija PU Osječko-baranjske “MANJE ORUŽJA, MANJE TRAGEDIJA – IZBACITE ULJEZA!” tijekom koje će se promovirati i poticati građane na vraćanje nelegalnog oružja.
U 17.00 sati će Srđan Ferenčak, mag.filozofije održati interaktivno predavanje pod nazivom FILOZOFIJA JEDINSTVA, dok će u 17.30 sati biti održano interaktivno predavanje o Nikoli Tesli na temu ”Problem povećanja energije čovječanstva”.
Glazbeni program se nastavlja u 18.00 sati nastupom vokalno-instrumentalnog sastava SING SONG SWING SEXTET, a u 20.00 sati plesni performance UJEDINJENI PLESOM održat će osječki Plesni studio Shine.
U 20.30 sati bit će održan završni vatreni spektakl SPALJIVANJE KALAŠNJIKOVA uz koje će biti poslane poruke mira iz Baranje u svijet.
Nakon završnog događaja, od 21.00 glazbeni program ispunit će RASTAMAN UNITE – DJ MEFA svirajući Slavonija Vibes Syndicate.
I zadnjega dana, u nedjelju, od 16.00 – 19.00 sati bit će održane radionice HUMAN AFTER ALL koju će voditi članovi udruge Plantaža (likovno-literarna radionica), te SLAMNATE FRIZURE koje će izrađivati djelatnice frizerskog salona Glamur. Mirtha Than izvest će radionicu SLACK LINE i pomoći sudionicima da nauče hodati po traci.

Grad Beli Manastir s Udrugom Slama surađuje već dvije godine, te su ponudili da Festival dobije svoje trajno stanište uz Šećeransko jezero. Uz pomoć europskih projekata namjera Grada je osnovati Centar/Akademiju za slamu uz Šećeransko jezero koja će uključivati atelje, galerijski prostor i prostor za radionice.

Kristina Babić

Website Apps