Na zanimljivu ideju došli su u Kneževim parkovima, tvrtki koja se, između ostaloga, bavi i organiziranjem turističkih sadržaja i ponude na području općine Kneževi Vinogradi (nakon što se povukla Gradnja, upravljaju i ”suljoškim” bazenima).

– Prepoznali smo još jednu komparativnu prednost, točnije prirodni resurs, koji želimo predstaviti našim posjetiteljima. Riječ je o baranjskom nebu i, zajedno s njim, krajoliku, koje želimo predstaviti i razviti u okvire turističkog sadržaja – kaže Damir Paulić, direkor Kneževih parkova, objašnjavajući kako je za dnevni obilazak osigurana oprema i uređaji za bolje razgledanje, poput dalekozora, fotoaparata, bicikala, ”flaširane” vode, uputa i dokumentacije za što kvalitetnije ”krstarenje” baranjskim krajolikom, dok gostima za noćni ugođaj nude teleskope, šatore, vreće za spavanje…

– Baranja je idealna za promatranje nebeskog svoda. Zašto iz Baranje ne pogledati našu prvu ‘zvjezdanu susjedu’, Proximu Centauri (tema iz filma Avatar) ili Mars, Veneru, Jupiter, te zviježđa Orion, Mala i Velika kola… Ovih dana, primjerice, Zemlja ulazi u područje meteorita, u narodu pojave poznate kao suze svetog Lovre, što sigurno vrijedi pogledati – nastavlja Paulić, dodajući kako je ova pojava, kao i sve ostale vezane uz nebeski svod, jako dobro vidljiva iz okolice Kneževih Vinograda i većine drugih dijelova Baranje, jer je, manje-više, riječ o ruralnoj sredini i brojnim nenaseljenim područjima, bez javne rasvjete koja otežava promatranje nebeskih tijela. Želi li tko, dodaje, s noćnom idilom spojiti i onu dnevnu, kako bi uživao u prekrasnim krajolicima, moći će iznajmiti bicikle, šatore, fotoaparate te vreće za spavanje, ali i dobiti točne upute kamo se zaputiti. Nisu to sve novosti iz Kneževih parkova.

– Iako je u tijeku kupališna sezona, na SRC-u Bazeni provodimo i brojne druge aktivnosti za unapređivanje i proširenje sadržaja, poput pripremnih radova za uređenje jezera u sklopu SRC-a te prostora za budući kamp – tvrdi, napominjući kako planiraju i razne edukacije, kao što su Akademija vode, Spoznaja i druge, kako bi skupovi, druženja i tematska predavanja postali standardni sadržaj budućeg hotelskog prostora.

Ivica GETTO

 

 

Previous Post
«
Website Apps