VIŠE PAŽNJE KUĆNIM LJUBIMCIMA

18. kolovoza 2015.

Ako sve pođe prema planu ljubitelja životinja, prije svega vlasnika četveronožnih kućnih prijatelja – pasa, Beli Manastir mogao bi dobiti kupalište za pse. Ideja je potekla od belomanastirskog veterinara, voditelja skloništa Veterinarske stanice Beli Manastir Miroslava Prebega, i skupine njegovih istomišljenika.

– Većina urbanih sredina ima uređene površine za šetanje pasa i slične sadržaje, a u Belom Manastiru za sada ne postoji plan za takvo što. Doduše, na području Šećeranskog jezera svojevremeno je realiziran jedan projekt izgradnje igrališta za pse, ali je ono zapušteno – kaže Prebeg, ističući kako su se upravo zbog nedostatka “psećih sadržaja” odlučili pokrenuti priču o kupalištu za pse, koje bi trebalo biti na jezeru, u blizini brane. Upravo nova šetnica oko Šećeranskog jezera odredište je velikog broja vlasnika pasa, koji svoje slobodne trenutke provode tamo izvodeći pse u šetnju.

– Psi bi se na tom dijelu jezera nesmetano kupali, a, što je najvažnije, ne bi nikom smetali – objašnjava, naglašavajući kako se nada da će ideja naići na plodno tlo te da će im gradski oci izići u susret. Dovoljno je, ističe, postaviti ploču s natpisom.

Ideja se sviđa dogradonačelniku Belog Manastira Zoranu Kranjčecu.

– Za sada imam samo privatne informacije o želji vlasnika kućnih ljubimaca, ali ne vidim razloga da, nakon službenog zahtjeva, Grad ne donese odluku kojom bi dopustio nesmetano kupanje pasa na tom dijelu jezera – kaže.

Osim zbog kupališta koje bi trebali dobiti u bliskoj budućnosti, vlasnici pasa zadovoljni su zbog toga što su nedavno dobili stomatološku ambulantu za svoje ljubimce. Do sada je, naime, kao i u većini veterinarskih ambulanti, bilo moguće rutinsko vađenje zuba ili skidanje kamenca, ali su belomanastirski veterinari otišli i korak dalje.

– Počeli smo se baviti stomatologijom kućnih ljubimaca pa je u ambulatni Veterinarske stanice moguć popravak zuba, plombiranje, liječenje karijesa, brušenje te rješavanje svih bolnih stanja u usnoj šupljini – kaže Prebeg, napominjući kako su takve stomatološke jedinice u veterinarskim stanicama normalne za, primjerice, Zagreb, ali su rijetkost u ostalim dijelovima Hrvatske, posebice u Slavoniji i Baranji.

Cijene su, tvrdi Prebeg, poprilično pristupačne pa je, primjerice, za plombiranje zuba potrebno izdvojiti od 150 do 200 kuna. Vrlo brzo, naglašava Prebeg, osigurat će besplatan pregled usne šupljine kućnih ljubimaca.

– Nakon pregleda vlasnike ćemo savjetovati kako i čime treba hraniti kućne ljubimce – ističe, dodajući kako će na raspolaganju biti i preparati za prevenciju karijesa. Ivica Getto

Website Apps