Kako je poznati medijski stručnjak Marshall McLuan rekao da je Internet postao Globalno selo (engl. Global Village). Bez da se promijeni mjesto boravka, moguće je uz pomoć Interneta stupiti u kontakt  ljudima iz cijelog svijeta.

Facebook je postao i više od toga. Od igrica, proricanja budućnosti, savjeta o kuhanju, pranju, vježbanju, zdravoj prehrani do šaljivih ili poučnih video zapisa. Svima svega, kako bi rekli neki mudri ljudi. Istina, olakšao nam je dosta toga, ali isto tako nas je pretvorio u bića nove generacije. Ono što me začudilo je to što sam od mlađeg brata koji je sada maturant saznala kako u njegovoj školi postoji elita. Dobro, elita kao elita, uvijek ima netko tko misli da je ljepši, zgodniji, talentiraniji od drugih. I ja, naivna kakva jesam, pitam – pa dobro jesu li to cure koje prolaze sa dobrom ocjenom, treniraju nešto? No odgovor me šokirao. Počeo se smijati i rekao da nisu to kriteriji. Ne možeš biti elita ako si sa sela, to je valjda prvo pravilo, ali Višnjevac npr. je iznimka u ovoj situaciji. I gradska četvrt Donji grad nije baš mjesto gdje možete naći creme de la creme srednjoškolskog društva. Glavni uvjet je da imaš, ne znam, tisuću SLJEDBENIKA na facebooku. I likeovi su bitni. Zamalo da nisam pala sa stolice, dobro iskreno nisam bila toliko šokirana za te likeove. To je postalo moderno, slikati se bilo kako samo da privučeš neku vrstu pozornosti. Ali imati tisuću prijatelja koji će gledati tvoje fotografije, u svakom trenutku znati gdje si (cheek in je također vrlo zanimljiva stavka), malo mi je zastrašujuće. Mislim da današnji tinejdžeri ne shvaćaju koliko to može biti opasno, po sebi znam koliko su cure u toj dobi naivne i lako se zaljube u riječi. Ne mogu reći da se ja nisam nikada dopisivala sa strancima, jesam, ali na svu sreću društvene mreže nisu postojale, tj. jesu ali nisu bile toliko popularne kao danas. Više ne možete pogledati reklamu na televiziji da ispod nema plavi znakić sa poznatim slovom. Ako nemaš Facebook to je ono – WOW! Ili moderno WTF! Gdje ti je život, kako se ti čuješ sa ljudima, kako polažeš ispite, kako znaš kada ti je dijete gladno ili što ćeš kuhati sutra??

world-wide-web-25-years-super
Nekako mislim da Mark nije bio svjestan toga što će zapravo napraviti. On je potaknuo novu eru čovječanstva. Mladi danas više ne gledaju prijatelje po nekim osobinama, karakteru. Srednjoškolci sada gledaju samo kako će se družiti sa nekim svoga ranga. Prvo valjda googlaju ime i prezime pa tek onda odluče je li osoba vrijedna pažnje ili nije. Opet kažem, hvala Bogu što toga nije bilo kada sam ja imala petnaest godina jer tko zna kakva bih ispala. Povodljivi, sve bi napravili samo da se istaknu u masi. Cure se oblače kao da imaju u najmanju ruku 25 godina, šminke samo da je što više da se ni madež ne vidi. Kako bi jedan moj kolega rekao – kao da su sve po istoj šabloni pravljene. No, tu nije samo Mark kriv i njegova društvena mreža; mediji stalno prikazuju zvijezde koje su savršene, sa 57 godina izgleda bolje nego obična žena sa 35 godina. I žene kakve su, uvijek žele bolje, misle da nikada nisu dovoljno lijepe, natapirane ili utegnute. No ne misle kako ta Sharon Stone iza sebe ima barem deset ljudi koji se brinu da ona izgleda najbolje moguće. Istina, žena je bomba, ali smatram da nije fer što se stalno patimo da izgledamo izvana lijepo, a iznutra umiremo (možda bolje – a ono iznutra je totalno nebitno).

Globalno selo – više nije potrebno sjesti na klupu i gledati ljude kako prolaze, upališ Facebook i sve znaš. Onaj tko ti se više sviđa lijepo označiš i nitko ne zna koga vrebaš i pratiš sve njegove aktivnosti. Sve je postalo tako lako dostupno da više nije ni zanimljivo čekati kada će izaći novi nastavak filma, čak više ne moramo pamtiti ni kada nam je vlastita sestra ili majka rođena, jer ako imaju profil, bum, Facebook te obavijesti dan ranije. Nadam se da slijedeće neće biti da se okupljamo oko web camere i slavimo rođendan. Pošaljemo im sliku piva i nekog mesa i neka uživaju u slavlju. Da, još jednom bih se zahvalila mami i tati što sam se rodila u pravo vrijeme da to sve gledam sa strane, da nisam baš toliko uključena u tu novu generaciju. Kada gledam brata kako se ne odvaja od mobitela, jer baš sad ima neku hitnu poruku, valjda mu javljaju da su se svemirci spustili na zemlju, iako sve to može pogledati na youtubeu. Sretna sam što sam donekle imala djetinjstvo, koje nije bilo učenje slova sa 3 godine ili buljenje u tablet ili laptop kako bih gledala omiljeni crtić po cijele dane.

Da, globalno selo. Još malo ćemo svi imati istu lokaciju na kojoj živimo. Pisati će Facebook, a kada negdje odemo pisat će: Trenutno nedostupna, otišla napuniti mobitel.  🙁

 

A. Munk/baranja.hr

Website Apps