BELI MANASTIR NEMA INFORMACIJA KADA STIŽE NOVI IZBJEGLIČKI VAL

101597_0e7f7cd815a36ec39d0b

U ponedjeljak u 11 sati maknut je rovokopač tvrtke Baranjski vodovod, koji je, na zamolbu MUP-a, u četvrtak postavljen na sredinu Batinskog mosta, ali još nema informacija kada će granični prijelaz Batina biti otvoren. Kako saznajemo, na Batinskom mostu i njegovoj okolici više nema migranata, što se objašnjava otvaranjem srpsko-mađarskog graničnog prijelaza Horgoš ili njihovim preusmjeravanjem prema Tovarniku.

Kako je nakon sastanka Kriznog stožera Civilne zaštite u belomanastirskoj vojarni istaknuo gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš, u šatorima podignutim u vojarni, u kojoj trenutno nije nijedan migrant, može biti smješteno približno 1300 izbjeglica, a u Čepinu njih 500.

– Prihvatni centar u vojarni u Belom Manastiru namijenjen je za boravak od najduže dva-tri dana. Iz njega bi migranti trebali biti transferirani u Mađarsku – kaže Doboš, naglašavajući kako nitko pouzdano ne može reći kada će novi val izbjeglica stići do Belog Manastira.

Da je Batinski most prazan potvrdio nam je i načelnik općine Draž, Stipan Šašlin, koji nema informaciju o njegovu otvaranju.

– Za sada je situacija mirna, osim što dio domaćeg stanovništva negoduje jer ne može otići u Srbiju – kaže Šašlin.

Milan Knežević, načelnik općine Petlovac, u kojoj je granični prijelaz Baranjsko Petrovo Selo-Beremend, negoduje jer ga nitko ni o čemu ne izvještava. Ne vidi nikakav smisao ograde između dviju država.

– Ako je postignut dogovor, čemu ograde? One će nam samo napraviti štetu s dugoročnim posljedicama. Nedavno sam s načelnikom susjednog Beremenda potpisao ugovor vezan uz EU projekt oko gradnje biciklističkih staza, vrijedan 200.000 eura. Kako ćemo ga sada realizirati – pita se Knežević, naglašavajući kako nitko nije mislio ni na kapitalnu divljač koja migrira tim prostorima, a koja će biti zaustavljena – žicom. Ne slaže se sa svim postupcima Vlade RH, ističući kako proizlazi da pogodujemo Srbiji na štetu dobrih odnosa s Mađarskom.

– U ovom je trenutku najbolje sačuvati tradicionalno dobre odnose između Hrvatske i Mađarske – mišljenja je saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine, Šandor Juhas, koji tvrdi kako je do određenog poremećaja došlo samo stoga što EU nije zauzeo čvrst stav. Slaže se s izjavom premijera Zorana Milanovića kako treba sačuvati vanjske granice, što ne čini Grčka. Zadovoljan je raščišćavanjem izbjegličke krize u Belom Manastiru, ali ostaje pri stavu kako treba ispitati tko je dopustio dolazak tako velikom broju migranata u jedini baranjski grad, bez ikakvih konzultacija s čelnicima lokalne samouprave. Upitan slaže li se s podizanjem žičanih ograda na granici, kaže kako se Mađarska nalazi na putu prema državama koje su pozvale izbjeglice.

– Svaka država, kada već EU nije zauzeo čvrst stav, ima pravo to pitanje rješavati na svoj način, bio on dobar ili ne. Osobno sam protiv ograda. Tim ljudima treba omogućiti slobodan prolaz prema njihovu cilju – kaže.

 

Izvor: Glas Slavonije/I.Getto

Previous Post
«
Next Post
»
Website Apps