JESEN U BARANJI

23. rujna 2015.

Nakon što je zbog migrantske krize bio otkazan uvodni dio manifestacije Jesen u Baranji, središnji dijelovi ipak će se održati. Sve počinje u petak na belomanastirskom Trgu slobode, gdje će od 9.30 do 13 sati biti Medene radionice za djecu, u čemu će pomoći udruge P.G.D.I., Mirovna grupa Oaza, Učenička zadruga Mravci znalci i Savjet mladih Belog Manastira. Dječja predstava Pčelica Maja, u izvedbi Gradskog kazališta, počinje u 10.40 sati, a repriza je najavljena za 12 sati. Velika fišijada, s koje tri prvoplasirana kuhara odlaze na Državno prvenstvo, planirana je za 17 sati, a nakon proglašenja pobjednika za glazbeni ugođaj bit će zaduženi TS Sokoli i Krivi spoj.

Fisijada_00

 

Subota će također biti u znaku meda, ali i – bundeva. Već od 10 sati na središnjem trgu bit će postavljeni štandovi s pčelinjim proizvodima, a posjetitelji će moći pogledati i one s autohtonim proizvodima. Na nekoliko mjesta na trgu punktove će imati brojni KUD-ovi, a priču oko KUD-ova, koji će se i prošetati gradskim trgom, organizator je nazvao performansom Baranjskim šorom. Zanimljiv i atraktivan događaj tijekom prijepodneva zasigurno će biti bundomet.

– Mislim da bi bundomet trebao obilježiti ovogodišnju Jesen u Baranji. Pravila su jednostavna. Ekipu čine tri osobe, igrat će se dva puta po pet minuta na igralištu dimenzija 10 x 4 metra prekrivenom slamom, a svaka razbijena bundeva kažnjava se minus golom – objašnjava Matej Perkušić, direktor TZ-a Baranje, dodajući kako će igralište biti postavljeno na južnom dijelu središnjeg trga. Svi zainteresirani moći će na trgu uživo pogledati i gacanje grožđa.

Sajam_00

Dio manifestacije održavat će se i u Dardi. Tamošnja Jesen počinje u subotu u 9.30 sati otvaranjem izložbe slika s 11. i otvaranjem 12. Likovne kolonije Đola 2015. Okrugli stol o temi Slikarstvo Save Šumanovića održat će se od 10 do 11 sati. Iduće subote (3. listopada) u centru Darde će, u 16 sati, u suradnji sa Zakladom Slagalica, biti postavljena kućica – knjižnica. Istovremeno počinje i Jesenji sajam, uz bogatu gastroponudu na štandovima, uz mogućnost degustacije. Održavat će se i kreativne radionice za velike i male (rad s komušinom, slamom, kestenjem i drugim jesenskim plodovima), a ljubitelji magije na svoje će doći u 17 sati, za kada je planiran mađioničarski show Saše i Zorana Gerbera. Pjevačke skupine i KUD-ovi nastupit će u 19 sati, a sve završava koncertom Tamburaša sa salaša u 21 sat.

Ivica GETTO
Website Apps