BARANJSKA DOMAĆA ZIMNICA

3. rujna 2015.

Većina vlasnika baranjskih smještajnih kapaciteta, kao i brojna obiteljska poljoprivredna gospodarstva, mnogo pozornosti pridaju autohtonosti i domaćim proizvodima, po kojima su, uostalom, već prepoznati diljem Hrvatske. Svako godišnje doba nosi neku specifičnost, koja se odražava i na ponudu. Krajem ljeta i početkom jesini valja se pripremiti za dugu zimu – vrijeme je to za pripremanje zimnice. Posjetili smo nekoliko baranjskih OPG-ova, smještajnih kapaciteta i restorana kako bismo se uvjerili što će tijekom zime nuditi svojim kupcima i gostima.

s2

Pri samom vrhu onih koji oduševljavaju postavom na svojim štandovima i proizvodima zasigurno je OPG Bošnjak iz belomanastirskog prigradskog naselja Branjinog Vrha. Ljubica i Andrija Bošnjak svakodnevno smišljaju neke nove, zanimljive proizvode, temeljeći ih pri tome na sirovinama iz vlastitog vrta, plastenika ili okolice. Zatekli smo ih u izradi – novog proizvoda.

– Odlučili smo spojiti krastavce i feferonke. I jedan i drugi proizvod, svaki za sebe, odavno su stanovnici smočnica diljem Hrvatske. Ali zajedno ih nisam vidjela – priča Ljubica Bošnjak, objašnjavajući kako je krastavce prepolovila po dužini, izdubila svaku polovicu i u njih stavila feferonku. I tako nekoliko stotina, pa i tisuću, puta. Uprženi ajvar je, kaže, već zaboravila, ali se priprema za novu turu. U sličnoj skupini proizvoda su još ljutika i ajvar na makedonski način. Skuhala je više od stotinu litara rajčice, a hvali se i standardnim domaćim pekmezom od plavih šljiva. Zimnice pravi na nekoliko načina, u pasterizatoru i “na hladno”, poput turšije. Trenutačno vida rane koje je zadobila u branju čilija.

– Čili je opasan i dok se bere – u polušali kaže pokazujući užarene ruke. Dio čilija iz vlastitog plastenika, dodaje, stavit će u pušnicu, kako bi dobio specifičan okus. Kiselila je još češnjak, lučice i niz ostalih proizvoda koji se mogu kupiti na kućnom pragu (370 ml ajvara, primjerice, stoji 25 kuna, litra rajčice 15 kuna…) ili na nekoj od baranjskih gastromanifestacija.

Posebnu pozornost domaćoj zimnici poklanjaju u kući dobre hrane – Baranjskoj kući.

– Cijelu zimnicu pravimo od povrća iz svog vrta – priča Vlado Škrobo-Bajo, vlasnik Baranjske kuće, naglašavajući kako kisele kupus, papriku, krastavce i ostale vrste povrća. Ponosni su na pekmez od kruške, jagoda, kajsija i šljiva, a odnedavno u vrtu uzgajaju plavi mak, od kojeg prave kolače i miješaju ga s tjesteninom.

– Od prošle godine počeli smo proizvodnju začinske paprike i njezino mljevenje – ističe Bajo, ne zaboravljajući na već uskladištene sokove od višanja i bazge.

Ni Sklepići ne sjede prekriženih ruku. Gosti njihove Living history house, tvrdi Denis Sklepić, oduševljeni su turšijom.

– U njoj skrivamo dijelić baranjskog ljetnog i jesenskog sunca – slikovit je Sklepić, objašnjavajući kako povrće za turšiju mora biti domaće, sazrelo na suncu, pa ga beru što je kasnije moguće. Turšiju čuvaju u velikoj drvenoj bačvi. Gosti se, nastavlja, rado sjećaju i džemova od neoguljenog voća, koji se, dodaje, odlično sljubljuju s langošicama koje peče njegova supruga Gordana.

Ivica GETTO
Website Apps