NEUOBIČAJENA EKSKURZIJA POSJETILA ”IVICU I MARICU” U ETNOSELU KARANAC

onama1

KARANAC – Neobična ekskurzija stigla je prije nekoliko dana u Karanac, u seosko gospodarstvo “Ivica i Marica”. U blagodatima ovog baranjskog etnosela i Baranje u cjelini uživali su učenici osmih razreda OŠ Ivan Mažuranić iz Novog Vinodolskog. Prvi put, naime, u “Ivicu i Maricu” stigli su učenici – s mora.

– Ako naša djeca odlaze na more, zašto tamošnji učenici ne bi došli u Baranju – kažu Nada, Marko i Luka Piljić, vlasnici “Ivice i Marice”, koji su dali sve od sebe kako bi mladim gostima, bar nakratko, pokazali što im regija između Dunava, Drave i Mađarske može ponuditi. Nada je, kaže, bila skeptična oko dolaska prilično velike skupine učenika (njih 40-ak) kojima je Baranja, premda sastavni dio Lijepe Naše, poprilično strana. No, rekla je na rastanku s mladim gostima, vrlo rado će ugostiti slične ekskurzije. A kako je bilo Novovinodolcima zapitali smo jednog od voditelja ekskurzije, nastavnika Silvija Tomljanovića.

– Nemam riječi kojima bih opisao Karanac i Baranju. Jednostavno rečeno, prekrasno – kaže, ističući kako njihova škola već dvije godine teži za odlascima na kontinent, u unutrašnjost, kako bi učenici upoznali cijelu Hrvatsku i naučili nešto o načinu života u tim krajevima.

– Evo, naprimjer, Kopački rit. Nacionalne parkove, više-manje, učenici i njihovi roditelji često posjećuju, ali parkove prirode ne, premda su oni prekrasni. Sumnjam da bi u Kopački rit ikad došli da nije ove ekskurzije – priča, naglašavajući kako ni on u Baranji nikad nije bio, što ne znači da se neće vratiti. Oduševila ga je ideja otvaranja manjih seoskih gospodarstava u etnoselu kao što je Karanac, koja nude autohtone proizvode i domaćinsku atmosferu. Bar nakratko djeca su promijenila navike, zamijenivši hamburgere i pizze domaćim suhomesnatim proizvodima.

– Domaćini su nam kuhali i grah u kotliću, a koliko sam vidio, rijetko tko je ostavio nešto u tanjuru. Ništa manje oduševljeni nisu ostali ni domaćim džemom te drugim slasticama – kaže. U sjećanju će im ostati obiteljska seoska atmosfera, druženje sa životinjama i njihovo hranjenje, party koji su im organizirali domaćini, paint-ball… Vidjeli su mladi Primorci i nepregledne beljske vinograde, usporedivši ih s okolicom Toscane, te zaključili kako je premalo vremena da vide sve što Baranja nudi. Na rastanku su im ljubazni domaćini dijelili šljive i jabuke iz vlastitog voćnjaka, kako bi im zasladili put do sljedeće postaje ekskurzije – Zagreba.

 

Izvor: Glas Slavonije/I.Getto

Website Apps