Od viška luka dobije se fina marmelada, a od špinata pesto. Tu je nekoliko recepata, ali namaze možete raditi od puno vrsta povrća pa kombinirajte
Priprema tradicionalnog ajvara nekoć je bila rezervirana za iskusne domaćice, no uz nekoliko savjeta, slasne staklenke makedonskog ajvara ili povrtnih namaza dostupne su svima. Mesnatije paprike i patlidžane ispecite u pećnici ili na roštilju dok im kora ne potamni tj. gotovo pocrni. Pokrijte ih vruće i ostavite neko vrijeme, pa im ogulite koru, očistite sjemenke i sameljite u stroju za mljevenje mesa.
Kuhajte ih oko pola sata, povremeno miješajući uz dodatak octa, ulja i soli. Osim voća, chefovi posebnu pozornost posvećuju marmeladama od povrća. Iako podrijetlo marmelade od luka nije poznato, vole je na istoku i zapadu, a u njoj su uživali kraljevi na engleskim dvorovima, ali i ruskim palačama.
Crveni luk, ocat i šećer su začini koji su osnova te marmelade, a ovisno o začinima, čiliju, klinčićima, muškatnom oraščiću, curryu ovisi hoće li biti ljuta, slatkasta ili pikantna, a uz žličicu korijandra i kurkume ona postaje slatko-kiseli chutney. Priprema se laganim kuhanjem nakon što se pirjani luk karamelizira šećerom ili medom.
Ulijte ga u staklenke, zalijte s uljem i spremite u smočnicu. Za fini namaz od patlidžana, pecite ih u pećnici dok im koža ne potamni, ogulite ih pa vilicom zgnječite mesni dio u kašu. Začinite i konzervirajte limunovim sokom. Dodajte mljeveni sezam, maslinovo ulje i češnjak te ostavite nekoliko sati da odstoji. Za provansalsku tapenadu od crnih maslina usitnite masline i kapare te file srdela pa dodajte limunov sok i koricu. Po želji dodajte listove bosiljka.
Domaći ajvar
Sastojci:
3 kg paprike, 3 kg patlidžana, 6 žlica koncentrirana octa, 3 dl ulja, 8 dag soli
Priprema:
Pecite paprike i patlidžane u vrućoj pećnici oko 15 minuta. Izvadite ih, stavite u manju posudu, pokrijte i pustite da se pare. Nakon što je pečeno povrće odstajalo 10 minuta, ogulite ih, očistite i sameljite u stroju za mljevenje mesa. Stavite u veću posudu, pa dodajte octa, ulja i soli i kuhajte uz stalno miješanje oko pola sata. Pečeni ajvar stavite u staklenke i kuhajte ih na pari 20 minuta. Možete ih zatvoriti celofanom i staviti u zagrijanu pećnicu na 120°, oko 15 minuta.
Sastojci:
500 g mrkve, 4 češnja češnjaka, 1 i 1/2 dl maslinovog ulja, 2 do 3 žlice aromatičnog octa, sol
Priprema:
Mrkve ogulite i posložite u posudu za pečenje. Dodajte vilicom zgnječeni češnjak i zalijte s malo maslinova ulja. Prekrijte folijom i pecite na 200°C dok mrkva ne omekša. Usitnite štapnim mikserom, pa pomiješajte s uljem, octom i solju dok ne dobijete kremasti namaz.
Pesto od špinata
Sastojci:
1 i 1/2 dl maslinova ulja, 2 češnja češnjaka, 800 g špinata, 200 g listića bosiljka, 60 g parmezana, 60 g pinjola, sol, papar
Priprema:
Špinat usitnite s listićima bosiljka, pinjolima, parmezanom, češnjakom i maslinovim uljem. Miksajte dok dobijete glatki namaz. Ako je pregust, dolijte još maslinova ulja. Prema želji začinite solju i paprom, te ulijte u dobro zatvorene staklenke.
Izvor: 24 SATA