OSIGURAN TOPLI OBROK

9. rujna 2015.

Nešto manje od godinu dana prošlo je otkako je Glas Slavonije prvi pisao o problemu s gladnom djecom u belomanastirskoj Osnovnoj školi dr. Franje Tuđmana. Školski ravnatelj, Damir Mendler, tada je bez ustezanja istaknuo kako je za nekoliko desetaka belomanastirskih učenika topli obrok ili kupnja peciva u pekarama samo misaona imenica. “Djeca su gladna i tu se nema što skrivati. Njihovim je roditeljima teško izdvajati 100-tinjak kuna mjesečno kada im je ‘socijala’ po 500 kuna. Tome je tako i tu treba nešto promijeniti. Škola, jednostavno, ne može osigurati obroke jeftinije od pet kuna”, kazao je tada, naglašavajući kako je taj problem nekoliko put iznio i na sjednicama Gradskog vijeća, čije je član. Tražio je da se u gradskom proračunu osiguraju sredstva za topli obrok za bar 20 socijalno ugrožene djece. Istovremeno je procurila priča kako jedna učiteljica, što nam je u nekoliko navrata i osobno potvrdila, jednom svom učeniku težeg socijalnog statusa svakog mjeseca plaća topli obrok. Upravo ovu učiteljicu sreli smo jučer na školskom hodniku. Zahvaljujući ravnatelju, njoj i medijima, situacija se, bar za sada, promijenila.

– U jednu ruku mi je drago što se diglo toliko prašine pa gladne djece u idućem razdoblju u školi ne bi smjelo biti. S druge strane žao mi je što se broj korisnika raznih oblika socijalnih pomoći ne smanjuje – rekla nam je prilikom susreta učiteljica.

A što je sve škola poduzela kako bi djeca bila sita i spremna za praćenje nastave, pitali smo ravnatelja Mendlera, proteklih dana jednog od najtraženijih školskih ravnatelja.

– Nakon što je cijela priča objavljena i uzdrmala javnost, Ministarstvo socijalne politike i mladih raspisalo je natječaj za dodjelu sredstava udrugama koje će se prijavljivati s projektima usmjerenim na osiguravanje prehrane u školi djece iz socijalno ugroženih obitelji, na pomoć tim obiteljima, kao i na integraciju u život zajednice socijalno osjetljivih skupina – objašnjava Mendler, nastavljajući kako su se na natječaj mogle javljati i gradske, odnosno općinske organizacije Crvenog križa. Stoga je alarmirao belomanastirski GD Crvenog križa, koji je, pak, obuhvativši osam baranjskih osnovnih škola, uz pomoć Baranjske razvojne agencije, napisao projekt “Borba protiv siromaštva, socijalne isključenosti…”.

– Projekt je prošao, a njegova provedba praktički počinje danas. Njime je obuhvaćeno 110 učenika naše škole, koji će se cijele školske godine hraniti besplatno. No pojavio se problem s prvašićima, budući da u vrijeme pisanja projekta nismo znali koliko će njih biti svrstano u takozvane osjetljive skupine. Pretpostavljam da će od 60-ak upisanih njih pola zadovoljavati kriterije pa će njihov topli obrok plaćati Grad Beli Manastir – ističe Mendler, naglašavajući kako u skupinu učenika s besplatnim toplim obrokom pripadaju djeca iz višečlanih (počevši od četveročlanih) obitelji sa samo jednim zaposlenim roditeljem, čija je plaća manja od 3000 kuna, te svi oni koji su u sustavu socijalne skrbi. Kada se sve skupa zbroji i oduzme, ispada kako je svaki peti učenik belomanastirske osnovne škole, koju ove godine polazi nešto više od 510 učenika, na naki način – socijalno ugrožen. Brojka je još poraznija kada se u obzir uzmu i prvašići iz osjetljivih skupina.

Inače, cijena toplog obroka u OŠ Dr. Franje Tuđmana je pet kuna. U školskom restoranu učenici tri puta tjedno dobivaju tople obroke, a dva puta tjedno hladne. Mjesečno, dakle, za školsku kuhinju, ako nema izostanaka iz škole, roditelji za jedno dijete moraju izdvojiti 100 kuna. Ivica Getto

Website Apps