NEĆE BITI GLADNIH UČENIKA

djecapoduzetnici_27022014_shutter

Besplatnim je obrocima preko ovog programa pokriveno 19 škola u Osijeku i okolici

Početkom rada školskih kuhinja u 16 osječkih osnovnih škola, ali i onih u Vuki, Čepinu i Laslovu, djeca iz socijalno ugroženih obitelji imat će osiguran obrok.

Rezultat je to natječaja Ministarstva socijalne politike i mladih pod nazivom “Društvo jednakih mogućnosti”, na koji se javilo i Gradsko društvo Crvenog križa Osijek. Prema riječima Marka Đukića, ravnatelja osječkog Crvenoga križa, osigurano je ukupno 520.000 kuna, što je iznos koji će pokriti školske obroke tijekom ove školske godine.

– Mi smo pokrili naše područje djelovanja i riječ je ukupno o 510 djece iz 19 škola, i to za obroke po prosječnoj cijeni od pet kuna. Moram naglasiti da je program fleksibilan, što znači da će se broj djece moći tijekom godine smanjiti, odnosno povećati, ovisno o stanju. Primjerice, ako se promijeni financijsko stanje roditelja, tad će se i popis mijenjati. Mi smo već obavili razgovore sa školama koje su obuhvaćene projektom – ispričao je Đukić. Dodao je kako su škole dužne tijekom godine obavještavati Crveni križ o svim promjenama vezanima uz provedbu projekta.

Na upit prema kojem su kriteriju odabirane škole, Đukić kaže kako dio škola u Osijeku i u okruženju već ima riješene plaćene školske obroke za učenike na drukčiji način. No, sve su se ostale škole javile na projekt te će, zahvaljujući osiguranim sredstvima, u njima biti osiguran školski obrok za sve učenike čiji ih roditelji ne mogu sami platiti. Đukić kaže kako mu je drago što je Crveni križ imao priliku posredovati između škola i Ministarstva radi pružanja ove dopunske usluge, no dodaje:

– Uopće mi nije drago što projekt postoji, jer je to znak da stanovništvo nema dostatne prihode za normalan život pa se mora pomagati na ovaj način. Ipak, u situaciji koju ne možemo promijeniti, zadovoljni smo što će 510 djece imati osiguran obrok svakog dana u školi.

Podsjetimo kako pomoć za školske obroke pruža i Grad Osijek, i to za tristotinjak školaraca. Riječ je o djeci iz obitelji korisnika socijalnog programa, kojima Grad u cijelosti plaća školski obrok.

 

Izvor: Glas Slavonije/Marija Mihelić

Previous Post
«
Website Apps